Nieuws

Besmet met covid

In Februari 2021 ben ik besmet geraakt met het coronavirus. Na drie weken erg ziek te zijn geweest kon ik eindelijk weer naar buiten.
Ik heb direct mijn dagelijkse activiteiten weer opgepakt, waaronder het werk. Ik begon weer met 40 uur werken, maar merkte als snel dat ik daarnaast niets meer kon ondernemen.
Ik had simpelweg de energie/fut niet meer. Ik was te vermoeid om te gaan sporten of leuke dingen te doen.

Verwijzing huisarts

In April heb ik via de huisarts een doorverwijzing gekregen voor de fysiotherapie, maar dit ging niet zoals ik had verwacht. Ik ging meer achteruit dan vooruit. De fysiotherapeut heeft mij toen doorgestuurd naar een sportarts.
Die mij op zijn beurt weer verwees naar een ergotherapeut. Via Verzijden kon ik naast fysiotherapie ook ergotherapie volgen en zo ben ik in september gestart bij Renée Vos.

Samen met Renée

Samen met Renée hebben wij in kaart gebracht wat ik dagelijks doe en hoe ik mij daar bij voelde. Opvallend was dat het activiteitenniveau op de doordeweekse dagen hoog lag en in het weekend erg laag.
De energie ging alleen naar de ‘moetjes’ en niet naar de dingen die ik graag zou willen doen. In het weekend moest ik bijtanken van de week.
Ook gaf Renée mij als tip om mij te richten op één activiteit, dus niet koken en tegelijkertijd mijn serie kijken.
Ze heeft mij ook geleerd dat activiteiten niet alleen lichamelijk inspanning kosten maar ook mentaal inspannend kunnen zijn.

Activiteitenweger

Ik heb de activiteitenweger als hulpmiddel/methode gekregen om meer inzicht te krijgen in welke activiteit mij welke mate van energie kost.
Samen met Renée is gekeken hoeveel activiteiten (belasting) ik aankan op een goede en een slechte dag.
Er werd duidelijk dat werk te belastend was, ik mijn opleiding van één dag in de week ook beter even ‘on hold’ kon zetten en ik mijn activiteiten beter moest verdelen en prioriteren.
Renée heeft in die tijd ook contact gehad met de bedrijfsarts. De opbouw die de bedrijfsarts van mij vroeg was te snel en te veel.
Door de hulp van Renée is het opbouwen op een verantwoorde manier gebeurd.
Doordat de activiteitenweger je energie meetbaar maakt met een puntensysteem werkt het gestructureerd en inzichtelijk.

Ik heb dus eerst aftstand moeten doen van een deel van mijn activiteiten. Confronterend, maar op de manier hoe ik het deed kwam ik ook niet verder.
Wij zijn dus terug naar de basis gegaan en gestart op 0 en vanuit hier ben ik steeds verder (rustig!) gaan opbouwen.

Energieker

Inmiddels is het maart 2022 en heb ik geen begeleiding meer nodig van Renée. Ik ben voldoende opgeknapt en heb handvatten gekregen om zelf op te bouwen wat betreft werk en sport.
Ik werk nu acht uur in de week, sport één keer in de sportschool en nog twee keer in de week begeleidt bij de fysiotherapeut.
Ik voel mij met de week energieker en krijg mijn normale leven steeds meer terug. Wel ben ik waakzaam dat ik niet te snel moet gaan om een terugval te voorkomen.