Blog

Een anterieur impingement wordt ook wel een voetbalenkel genoemd. Er is dan sprake van een inklemming tussen het sprongbeen (talus) en het scheenbeen (tibia) in de enkel. De pijn of beperkingen bij een enkel impingement kunnen ontstaan door een botuitsteeksel of overmatig gewrichtskapsel of littekenweefsel rond het gewricht. Dit zit de buiging van de enkel in de weg en er ontstaat pijn en/of stijfheid.

 

Ontstaan:

Een veelvoorkomende oorzaak van een voetbalenkel is een verstuiking of meerdere verstuikingen in het verleden waarbij de enkel is omgezwikt. Soms ontstaat het ook door een direct trauma, bijvoorbeeld een schop op de voorkant van de enkel. Dit komt veel voor bij voetballers, maar ook bij basketballers en volleyballers.
Door deze zwikmomenten kan de enkel functioneel instabiel worden. Dit kan komen door een verminderd houdings- en bewegingsgevoel, zwakte van spieren rondom de enkel/voet en/of verzwakte banden van de enkel.

 

Tekenen en symptomen:

De volgende tekenen en symptomen komen veelvoudig voor bij deze klachten:
Pijn tijdens of na sportactiviteiten aan de voorzijde of voorbuitenkant van de enkel.
Pijn bij het naar voren buigen van de voet (tenen naar je toe)
De pijn aan de voorzijde van de enkel speelt vooral op wanneer de voet naar voren of naar achteren wordt gebogen. Ook tijdens belasting of na belasting geven mensen pijn en stijfheid aan van het gewricht. Er komt soms ook zwelling voor.

 

Diagnose en onderzoek:

Aan de hand van het vraaggesprek en bij het lichamelijk onderzoek kan een vermoeden ontstaan van dat er sprake is van een anterieur impingement van de enkel.  Een simpel testje is voor de muur staan en de beide knieën richting de muur bewegen, waarbij de enkel buigt in stand. Dit hoort de herkenbare pijn en/of beperking in de beweeglijkheid te geven aan de voorkant of voorzijkant van de enkel.

Conservatieve behandeling:

Indien het vermoeden er is dat er sprake is van een anterieur impingement, dan kan de fysiotherapeut ervoor kiezen om te starten met fysiotherapie. Dit geeft vaak goede resultaten.

De behandeling zal dan bestaan uit:

  • Oefentherapie gericht op:
    • Balans/stabiliteit
    • Krachttraining van de enkel/voet
    • Rekoefeningen en mobiliserende oefeningen
    • Krachttraining van het gehele been
    • Rompstabiliteitstraining
  • Losmaken van het enkelgewricht door de fysiotherapeut
  • Eventueel tape

Overige hulpmiddelen:

  • Hakverhoging of podotherapeutische zooltjes

 

Operatieve behandeling:

Indien dit te weinig effect geeft kan er verdere diagnostiek worden gedaan. Hiervoor kan een röntgenfoto worden gemaakt om te kijken wat er voor de inklemming zorgt. In sommige gevallen wordt er ook een MRI of CT scan gemaakt maar dit is afhankelijk van de bevindingen van de orthopedisch chirurg. Een lokale injectie van het gewricht is vaak de eerste optie. Daarnaast wordt  er vaker gekozen om een kijkoperatie van de enkel uit te voeren. Meestal wordt de enkel dan  “schoongemaakt”, zodat de weke delen (teveel bindweefsel) of het botstukje dat in de weg zit meteen wordt weggehaald.

 

Heb je zulke klachten en twijfel je over wat je het beste kunt doen? Twijfel niet langer, neem de klachten serieus en neem contact op met de fysiotherapeut.

Bron: https://physiodirectnz.com/anterior-ankle-impingement/