Blog

Pilates wordt ook wel de kunst van de spierbeheersing genoemd. Pilates is een trainingsmethode voor het hele lichaam, ook wel ‘body en mind’ genoemd en bestaat grotendeels uit grondoefeningen die zorgen voor spierversterking, een betere houding, souplesse, balans en een betere ontspanning. Het is de perfecte manier om je lichaam op een vertrouwde manier (weer) te leren kennen. De oefeningen voor zowel buik, benen, rug en armen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde sporters. Ook voor mensen met blessures of langdurige rug- of nekklachten is Pilates uitermate geschikt. De componenten waar bij Pilates aan gewerkt wordt zijn: stabiliteit, flexibiliteit en lichaamsbeheersing. Volgens het principe ‘back to basic’ ga je terug naar alle natuurlijke bewegingsvormen, terug naar de natuurlijke spierketens.

Hoe is pilates ontstaan?

Pilates is een 100 jaar oude methode, die is ontstaan in de eerste wereldoorlog. Joseph Pilates kwam in 1912 in een Engels kamp terecht en ging daar oefeningen doen met medekampgenoten. Niet alleen gezonde mensen, maar ook mensen die ziek waren trainde hij op bed met de zelf ontwikkelde methode. Artsen merkten dat de mensen in dit kamp fitter waren dan in andere kampen. In 1926 verhuisde Joseph Pilates naar New York waar hij zijn eerste Pilates-studio opende. Zijn methode werd al snel ontdekt en werd ook onderdeel van dansopleidingen en dat is door het grote succes nog steeds het geval. In 1967 overleed Pilates, maar de methode bleef, door de vele successen, bestaan.

De 5 principes van Pilates

 1. Concentratie: je volledige aandacht bij het aanspannen van de spier, probeer duidelijk te voelen waar de spier zit en hoe deze aan te spannen. Je geeft jezelf ook een mentale tuning, doordat je met volledige aandacht bij de oefening bent en andere dingen vergeet.
 2. Beheersing: de oefening wordt nauwkeurig uitgevoerd en dit is sterk bepalend voor het effect. Je spant de spieren in een juiste combinatie aan.
 3. Centrum: Je centrum is de onderbuik en de onderrug, dit moet je eerst stabiliseren, voordat je je armen en benen gaat trainen. Het spierkorset van het centrum wordt gevormd door de onderrug, onderbuik, bekkenbodem en middenrif.
 4. Nauwkeurigheid: bepaalde spierketens activeren in een bepaalde richting met een bepaalde hoeveelheid spanning, elke beweging heeft een nauwkeurig begin en eindpunt. Je houdt een oefening vast in een eindstand.
 5. Ademhaling: zonder goede ademhaling kan je moeilijk functioneren, om de training goed vol te kunnen houden, heb je voldoende zuurstof nodig. Bij Pilates wordt duidelijk aangegeven waar de in-en uitademing plaatsvindt.

Rompstabiliteit

Bij het dagelijks bewegen/sporten is het noodzakelijk dat er een goede rompstabiliteit aanwezig is. In een rechtopstaande positie moet de romp te allen tijde in balans zijn. Dit vormt een belangrijk onderdeel in het overbrengen van krachten van het ene lichaamsdeel naar het andere lichaamsdeel, waardoor het lichaam vooruit komt, (lopen, hardlopen, schaatsen etc.) of juist voorwerpen in beweging brengt (iets optillen, krachttraining, gooien etc.). Ook draagt een stabiele romp bij aan de preventie van blessures. Pilates oefeningen kunnen ook goed meegenomen worden in revalidatie trainingen en blessure preventie trainingen

Hoe ziet een les eruit?

Alle oefeningen hebben een bepaalde opbouw. Je begint altijd eerst met het subtiel aanspannen van je core (rug, buik en bekkenbodem), je maakt een ‘Powerhouse’. Daarna doorlopen we in de les verschillende stappen waarbij je iedere keer wordt uitgedaagd om een stapje verder te gaan mits dat op dat moment haalbaar is, daarbij lettend op de ademhaling. Je mag jezelf hierbij uitdagen maar het is absoluut niet de bedoeling om over je grenzen te gaan.

Voor wie is Perfect Pilates geschikt?

 • Voor mensen met a-specifieke rugklachten zoals bijvoorbeeld; door een verkeerde houding (werkgerelateerde) of bepaalde spanning.
 • Voor vrouwen die hun rug, buik en bekkenbodem weer willen verstevigen, bijvoorbeeld; na een zwangerschap.
 • Mooie aanvulling op andere sporten zoals hardlopen en fietsen waarbij je je spieren verkort. Pilates geeft je meer rompstabiliteit , wat de prestatie verbetert, en brengt je spieren weer op lengte waardoor je flexibiliteit wordt vergroot.
 • Voor mensen die hun lichaam niet te zwaar kunnen of willen belasten.
 • Voor ouderen die op een veilige manier hun spierkracht willen behouden en/of opbouwen.
 • Voor een ieder die het leuk vindt om met hun lichaam en gezondheid bezig te zijn.

Ondanks dat de meeste houdingen op de mat worden uitgevoerd in een rustig tempo zorgt Perfect Pilates voor zeer snelle resultaten. Je werkt op een veilige manier aan het centrum van je lichaam, je zogenaamde ‘Powerhouse’. Vanuit je Powerhouse komen alle bewegingen voort die je lichaam maakt, dat maakt het extra belangrijk om dit gebied sterk en krachtig te houden.