Osgood Schlatter is een ontsteking aan de aanhechting van de kniepees op het onderbeen (tuberositas tibea) die vaak voorkomt bij kinderen van 10-15 jaar.  Bij kinderen bestaat het punt waar de kniepees op het onderbeen aanhecht nog uit kraakbeen, terwijl het bij volwassen al is omgevormd naar bot. De plaats waar die verbening optreedt noemen we de apofyse . De apofyse is een groeischijf die bij kinderen geïrriteerd raakt wanneer er teveel grote trekkrachten op komen te staan. Hierdoor ontstaan er kleine beschadigingen/ontstekingen die voor pijn zorgen.  Bij de ziekte van Osgood schlatter ontstaat er ook vaak een bult op het tuberositas tibea. Deze bult komt door ongecontroleerde botgroei en kan voor altijd zichtbaar blijven.

Oorzaak

Osgood Schlatter is een gevolg van overbelasting van de knie tijdens de groei. Zoals hierboven benoemd zijn te grote trekkrachten op de kniepees de oorzaak van deze blessure.  In de literatuur worden te korte bovenbeen spieren en x benen ook als mogelijke oorzaken genoemd. De klachten bij Osgood Schlatter zijn wisselend van karakter maar nemen over het algemeen toe bij intensieve belasting.  Sporten waarbij veel gerend en gesprongen wordt zoals voetbal, hockey en turnen provoceren de klachten vaak, terwijl rust daarentegen verlicht.  De ziekte van Osgood Schlatter komt meer voor bij jongens dan bij meiden en kinderen met overgewicht hebben een grotere kans om deze blessure op te lopen. De ziekte van Osgood Schlatter is niet altijd te voorkomen maar een goede warming up voor inspanning en goed schoeisel verkleint wel de kans op deze aandoening.

Diagnose

De diagnose Osgood Schlatter wordt meestal door een huisarts of fysiotherapeut gesteld naar aanleiding van het klachtenbeeld. Pijn op het tuberositas tibea die erger wordt tijdens of na belasting duidt op de aandoening. Als toevoeging aan het lichamelijk onderzoek kan ondersteunend een echo gemaakt worden om de  aanhechting van de kniepees te beoordelen.

Behandeling

Wanneer de diagnose Osgood Schlatter is vastgesteld is het belangrijk dat de belasting van de knie tijdelijk wordt aangepast. Relatieve rust zorgt ervoor dat de kniepees herstelt.

Ook kan de fysiotherapeut tape aanbrengen om de pijn te verlichten.

Verder is het belangrijk om de belasting geleidelijk weer op te bouwen. De fysiotherapeut ondersteunt bij het opbouwen van de sportbelasting middels specifieke oefentherapie. Deze oefentherapie is gericht op het versterken van de spieren rondom het kniegewricht.

Heeft u vragen over deze blog of wilt u meer weten over de ziekte van Osgood Schlatter neem dan contact op met FMC Verzijden.