Blog

 

Bij echografie wordt vaak gedacht aan een onderzoek binnen het ziekenhuis. Echter is het ook mogelijk dat uw fysiotherapeut ervoor kiest om een echo te laten maken binnen de praktijk. Onze therapeuten hebben een extra opleiding gevolgd voor echografie. 

Hoe werkt echografie?

Echografie vormt geluidtrillingen om in beelden op het echoapparaat. De geluidsgolven worden uitgezonden door een zender (transducer) die geplaatst wordt op de huid. Deze transducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen het geluid. 

Waarom maken we een echo bij bepaalde klachten?

We doen dit vooral om onze bevindingen uit het fysiotherapeutisch onderzoek te controleren en te bevestigen. De meerwaarde van echografie is dat we de juiste behandelstrategie kunnen kiezen voor uw klacht. Het zorgt ervoor dat we gerichter kunnen behandelen en daarnaast een realistische prognose kunnen geven voor uw herstel. 

Wat kunnen we goed beoordelen met een echo?

Op de echo kunnen we vooral spieren, pezen, kapsel, banden en calcificaties (kalkvorming) goed beoordelen. Ook kunnen we zien of er sprake is van vocht in een gewricht of dat er mogelijk een slijmbeursontsteking is. Daarnaast is het mooie van de echo dat we ook dynamisch (bewegend) kunnen kijken wat in het gewricht gebeurt en waardoor er klachten ontstaan. We gebruiken de echo voornamelijk voor schouderklachten, heupklachten, knieklachten, elleboogklachten, achillespeesklachten, hielspoorklachten en enkelklachten. 

Voordelen echografie

  • Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos. 
  • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging. 
  • U hoeft niet naar het ziekenhuis voor een echo. Uw fysiotherapeut heeft dit moderne onderzoek in huis. 
  • Dankzij echografie kan yw fysio met grotere zekerheid een juist behandelplan instellen en bent u sneller van uw klachten af. 
  • Het echografisch onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, om het herstel te kunnen volgen. 
  • Indien uw therapeut dat wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij u naar aanleiding van de echo heel gericht doorverwijzen naar een arts of specialist

Kosten echografisch onderzoek

Bij ons in de praktijk valt een echografisch onderzoek onder een reguliere behandeling fysiotherapie. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, wordt deze door uw verzekering vergoed. Er worden geen extra kosten gerekend voor een echografisch onderzoek. 

Wilt u meer weten over echografie, neem dan contact op met een van onze medewerkers.