Blog

Je hart, het is de grootste en meest belangrijke spier van het lichaam. Deze spier pompt 4 tot 5 liter bloed per minuut door het gehele lichaam. Het bloed voorziet alle spieren en organen van zuurstof en voedingsstoffen. Maar wat als het hart begint te falen?

 

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen werkt je hart minder goed – het bloed wat het lichaam moet voorzien van zuurstof en voedingsstoffen wordt minder rond gepompt. Dit kan gebeuren doordat het hart niet goed kan samen knijpen en/of juist niet meer kan ontspannen.

Wanneer het hart niet goed meer kan samenknijpen betekend dat dat de hartspier minder kracht heeft. De hartspier is in dit geval vergroot, dunner en slapper dan ‘normaal’ .

Bij de andere vorm van hartfalen waarbij het hart niet meer goed kan ontspannen is er sprake van een dikkere en stijvere hartspier. Het gevolg hiervan is dat het hart zich met minder bloed kan vullen en dus ook minder bloed pompt per hartslag.

 

Ervaren klachten bij hartfalen

De werking van het hart gaat langzaam achteruit bij hartfalen. In het begin merk je er maar weinig van maar op gegeven moment ontstaan er klachten. De klachten merk je vaak eerst bij inspanning maar na een tijdje ook in rust. Ook kan de intensiteit van de klachten per dag verschillen.

De meest voorkomende klachten zijn; kortademigheid, vermoeidheid en het vasthouden van vocht.

Klachten die minder vaak voorkomen zijn; vergeetachtigheid, minder goede concentratie, koude handen / voeten en slecht slapen.

 

Diagnose hartfalen

Ervaar je kortademigheid, vermoeidheid en het vasthouden van vocht kan dit wijzen op hartfalen. Deze klachten zijn ook bij andere ziekten veelvoorkomend de arts kan met de volgende onderzoeken hartfalen differentiëren van andere ziekten:

  • Luisteren en meten: de arts begint met luisteren naar de klachten. Wanneer de arts een verdenking heeft van hartfalen kan de arts je bloeddruk, hartritme en gewicht meten. Daarnaast luistert de arts ook naar je hart en longen.
  • Bloedonderzoek: bij hartfalen zijn de waardes van bepaalde stafjes verhoogd. Deze stofjes komen vrij wanneer de hartspier lang onder hoge druk staat.
  • Hartfilmpje: op een hartfilmpje (ECG) ziet een arts of er afwijkingen zijn in het hartritme.
  • Echo: een echo geeft informatie over de werking van de knijpkracht van het hart. Hiermee kan de arts de vermoedens uit bovenstaande onderzoeken bevestigen en de status van het hart beoordelen.

Overig onderzoek kan nog bestaan uit röntgenfoto, inspanningstest, hartkatheterisatie, MRI en/of  CT-scan.

Behandeling bij hartfalen

De behandeling van hartfalen kan vanuit verschillende specialisaties gedaan worden.

  • De cardioloog: hartfalen is een chronische ziekte en heeft begeleiding en controle nodig om de patiënt te adviseren – dit wordt gedaan door de cardioloog of hartfalenverpleegkundige.
  • Fysiotherapeut: voor hartrevalidatie is het belangrijk om je te richten op voldoende beweging, gezond gewicht en minder stress. De fysiotherapeut helpen om het inspanningsvermogen te optimaliseren, de belasting en de belastbaarheid af te stemmen en het verminderen van kortademigheid.
  • Ergotherapeut: wanneer u vermoeidheid en kortademigheid ervaart in het dagelijks leven kan een ergotherapeut hulp bieden door te kijken naar de activiteiten op een dag en ook daar de belasting en belastbaarheid af te stemmen.