BlogDraaiduizeligheid, Draaiduizeligheid Boxtel, Draaiduizeligheid Schijndel, Draaiduizeligheid Den-Bosch, Draaiduizeligheid 's-Hertogenbosch, duizeligheid, duizeligheid boxtel, duizeligheid schijndel, duizeligheid 's-hertogenbosch, duizeligheid den-bosch, fysio, fysio boxtel, fysio schijndel, fysio den-bosch, fysio 's-hertogenbosch, fysiotherapie, fysiotherapie boxtel, fysiotherapie schijndel, fysiotherapie den-bosch, fysiotherapie 's-hertogenbosch

Er zijn grofweg drie soorten duizeligheid, namelijk draaiduizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en bewegingsonzekerheid. 

 

De symptomen

Draaiduizeligheid is een heftig gevoel van duizeligheid waarbij het gevoel ontstaat dat de hele wereld heftig om u heen draait of dat u uzelf zeer draaierig voelt. Draaiduizeligheid gaat vaak samen met misselijkheid, braken, een angstig gevoel of onwel worden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat nystagmus zichtbaar is in de ogen. Nystagmus is een symptoom waarbij de ogen op een specifieke manier heen en weer bewegen, met een trage face naar de ene kant en een snelle fase naar de andere kant.

Draaiduizeligheid komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoe hoger de leeftijd, des te groter de kans op draaiduizeligheid. 1)

BPPD

Een van de meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid is loszitten gruis, ook wel Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd. Dit loszittend gruis lijkt het evenwichtsorgaan te overprikkelen, al is de precieze oorzaak van BPPD onbekend.

Patiënten met BPPD ervaren vaak een duizeligheidsaanval die enkele tot wel tientallen seconden kan aanhouden. De klachten worden meestal opgeroepen doordat het hoofd een bepaalde positie maakt of aanneemt.

BPPD en fysiotherapie

Deze vorm van duizeligheid is door een fysiotherapeut goed te behandelen met de Epley manoeuvre.2) Door de fysiotherapeutische behandeling blijven de klachten vaak voor langere tijd weg en soms komen ze zelfs niet meer terug!

Neuritis Vestibularis

Neuritis Vestibularis is een ontsteking van de zenuw bij het evenwichtsorgaan. De duizeligheidsklachten bij deze aandoening zijn constant en heftig van aard. Vaak gaat dit gepaard met braken en misselijkheid.

Neuritis Vestibularis en fysiotherapie

De klachten die bij Neuritis Vestibularis optreden, zijn niet door een fysiotherapeut te behandelen. De huisarts zal u waarschijnlijk een medicatie voorschrijven om de klachten te onderdrukken. De klachten houden vaak enkele dagen tot enkele weken aan, maar gaan meestal vanzelf over.1)

Overige veroorzakers van draaiduizeligheid

Naast BPPD en Neuritis Vestibularis kent draaiduizeligheid nog meer veroorzakers zoals de ziekte van ménière en vestibulaire migraine. Bij de ziekte van ménière ontstaan er vochtophopingen in het evenwichtsorgaan. De meest voorkomende klachten bij deze aandoening zijn vaak draaiduizeligheid in combinatie met gehoorverlies en soms ook oorsuizen.

Vestibulaire migraine ontstaat vaak bij patiënten die een voorgeschiedenis van migraine hebben. De migraine op het evenwichtsorgaan heeft een zeer wisselende duur per patiënt en soms ook per aanval. 1)

 

Wilt u meer informatie over deze vorm van duizeligheid? Neem dan contact op via info@fmcverzijden.nl.

 

Literatuur:

  1. Bouma M, De Jong J, Dros J, Maarsingh OR, Moormann KA, Smelt AFH, Van den Dool-Markus CAM en Van Dongen JJAM. NHG-standaard duizeligheid M75 (Actualisering juli 2017; herzien t.o.v. de versie van 2002). https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-duizeligheid. 05-02-2018.
  2. Helminski JO, Zee DS, Janssen I, Hain TC. Effectiveness of particle repositioning maneuvers in the treatment of benign paroxysmal positional vertigo: a systematic review. Phys Ther. 2010 May;90(5):663-78.