- Beide
- Blog
- Nieuws
Vorig jaar januari ben ik geopereerd voor kanker. In maart 2023 kwam ik bij Mieke terecht voor oncologie fysiotherapie. En wat ben ik blij met haar, niet alleen omdat ze zorgt dat ik weer op krachten kom, maar er komt mentaal ook veel op je af. Altijd is ze even geduldig en staat ze klaar…
Ik ben Tim, 12 jaar oud en heb tijdens een handbal wedstrijd in oktober 2023 een dubbele beenbreuk opgelopen. Na lange tijd gips kwam ik bij Laura Kapteijns terecht om eerst 1x en later 2x per week weer alles opnieuw te leren. Laura zorgde voor leuke grappige fysio momenten. Ik heb bij haar geleerd om…
Na jarenlang last te hebben van mijn lies, welke uitstraalde naar mijn heup bij het sporten, heb ik mij aangemeld bij Verzijden. Daar ben ik onder behandeling gekomen bij fysiotherapeut Hilde van Acht. Wat mij meteen opviel is dat ze goed luisterende naar mijn problemen. En daarna de behandeling kon starten en naar een einddoel…
Op 30 november 2023 veranderde mijn wereld rigoureus. Na een ongeval waarbij een trein mijn paardentrailer ramde kreeg ik een deel van die klap mee en lag ik binnen een uur op de operatiekamer. Met veel botbreuken en verwondingen lag ik twee dagen op intensive care en nog eens een weekje op de verpleegafdeling. Meteen…
In mei 2023 heb ik een totale heupprothese rechts gekregen. Vooraf heb ik bij Fysio Verzijden ervoor gezorgd dat ik zo goed mogelijk “de operatie in ging”. Ilse van den Bosch heeft me vanaf het begin heel goed bijgestaan in behandeling en begeleiding. Na de operatie ben ik gaan revalideren, maar omdat ook mijn knie…
Graag wil ik mijn ervaringen bij fysio Verzijden met u delen. Mijn naam is An van de Lest, ben 80 jaar oud en ben redelijk goed gezond en tel mijn zegeningen. We weten allemaal hoe belangrijk bewegen is voor lichaam en geest. Bewegen is investeren in je gezondheid. Zelf sport ik 2x per week pilates…
Het is goed en het doet goed! Na mijn herseninfarct in december 2020 en mijn revalidatie op de Tolbrug ben ik gestart met eGym. Mijn echtgenoot was hiermee al bekend. Twee keer per week deed ik de eGym, gestimuleerd door de begeleiders. Toen de Small Group begon heb ik de week zo ingedeeld dat ik…
Het idee van een ketenprobleem waarbij een verstoring in één deel van het lichaam kan leiden tot problemen elders, is een belangrijk concept in fysiotherapie. Een veelvoorkomend voorbeeld van ketenproblematiek is wanneer iemand een blessure heeft aan een gewricht, zoals een enkelblessure. Hoewel de pijn zich op dat moment rondom het enkelgewricht aanwezig is, kan…
Ik wil Wessel graag bedanken voor de prettige begeleiding. Ik ben volledig hersteld van mijn rugklachten dankzij zijn deskundigheid. Ik kan zelfs weer vol enthousiasme sporten, iets wat ik voor de behandeling niet meer had verwacht weer te kunnen. Ik ben erg blij met zijn enthousiasme en persoonlijke aandacht. Dit is iets waardoor ik weer…
Per 1 januari 2024 is Fysiotherapie Verzijden een samenwerking aangegaan met B-Fysic Fysiotherapie en Ergotherapie uit de regio Eindhoven. B-Fysic Fysiotherapie & Ergotherapie is een toonaangevende organisatie op het gebied van fysiotherapie en ergotherapie en is regiopraktijk van Fysiogroep Nederland. Er wordt op dit moment hard gewerkt om de samenwerking vorm te geven. In de…
In januari 2021 kwam ik bij fysiotherapiepraktijk Verzijden voor lage rugklachten met uitstraling naar het been. Alle symptomen wezen op een hernia waarna een behandelplan werd opgesteld en de behandeling kon beginnen. Na vele behandelingen was er vooruitgang en werden de klachten minder. Helaas kwamen bij het zwaarder belasten van de rug dezelfde klachten terug.…
Vanaf juli 2023 kom ik tweemaal per week bij de fysiotherapiepraktijk van Verzijden. Rolf Diederen is mijn therapeut. Toen we elkaar voor de eerste keer ontmoetten heb ik hem gevraagd om mij zo lang als mogelijk stabiel te houden. Genezen van mijn tamelijk onbekende progressieve hersenaandoening ILOCA is medisch gezien onmogelijk. Wel is bekend dat…
Na een lang traject en een ingrijpende operatie aan mijn onderkaak, waarbij de kaak doorgezaagd moest worden en ik daarna 9 weken met gesloten kaken heb gezeten, was mijn kaakchirurg erg resoluut en mocht ik alleen fysiotherapie behandeling krijgen van een praktijk en therapeut die daarin gespecialiseerd was. Voordat ik klachten kreeg was ik niet…
Voor mijn klachten ben ik onder behandeling geweest bij Chiel. Ik voelde me op mijn gemak, Chiel luisterde goed en kijkt je aan tijdens het gesprek. Tijdens de behandelingen was het soms even puzzelen naar de oorzaak van de klachten. Uiteindelijk door het uitsluiten van wat het niet was, was ik snel van mijn klachten af. Samen…
Op onze locatie in Den Bosch hebben we een bijzondere samenwerking tussen de echografist (Jimmy) en de huisarts (Dr. Methorst). Samen voeren zij echogeleide injecties uit. Dat wil zeggen dat ze met behulp van echografie kunnen controleren of de injectie op de juiste plaats wordt toegediend. Waarom echogeleide injecties en niet gewoon een “blinde” injectie?…
In maart 2023 ben ik aangereden op mijn fiets en behoorlijk ongelukkig ten val gekomen. Naast een hoofdwond en een klaplong, had ik daarbij mijn schouderblad, rib en sleutelbeen gebroken. In het ziekenhuis kreeg ik wat tips en oefeningen mee, maar ik ‘zou ook nog fysiotherapie kunnen gaan doen’. Die laatste tip was eigenlijk de…
Na de diagnose kanker, verschillende onderzoeken, chemo en een pittige operatie, ben ik voor mijn herstel/revalidatie bij Verzijden Fysiotherapeutisch Medisch Centrum terecht gekomen. Hier wordt oncologie fysiotherapie verleent door Mieke Bok. Na een intakegesprek en verschillende (kracht)metingen heeft Mieke een programma voor mij samengesteld. Dat heeft mij geholpen om mijn spieren weer aan te sterken…
Niemand vindt het leuk maar helaas hebben de meeste sporters er wel eens last van. Een blessure tijdens krachttraining. Een veelvoorkomende klacht tijdens krachttraining is schouderpijn na een upper body workout. In dit blog wordt verder ingegaan op het ontstaan én voorkomen van deze klachten. Wat zijn schouderklachten tijdens krachttraining? Mogelijk herken je…
Fysiotherapie Verzijden helpt bij knieklachten en vochtvorming in het been. Elf jaar geleden begon mijn strijd tegen de pijn in mijn knie. Na talloze spuiten was er maar één oplossing: een operatie. Gelukkig verliep deze goed, maar ik had wel veel last van vocht in mijn been. Voor therapie kwam ik bij Laura Kapteijns van…
Vanaf 2015 vinden er al veranderingen plaats in de zorg. Mogelijk heeft u dit zelf al ondervonden bijvoorbeeld door het gebruik van eHealth. Denk aan een online afspraak bij de huisarts of digitale hulpmiddelen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen, maar wellicht is dit voor u nog helemaal nieuw. Wat houdt deze verandering nu in?…
Peesklachten, ofwel in medische termen tendopathieën genoemd, worden meestal beschouwd als een gevolg van overbelasting. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien er tijdens fysieke belasting trek, – compressie- en rotatiekrachten op pezen worden uitgeoefend. Een spier verbindt twee botdelen met elkaar en maakt het mogelijk dat deze ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De…
De eerste afspraak fysiotherapie, zo werkt dat U kunt terecht komen bij de fysiotherapie via de huisarts of op eigen initiatief. De wet Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) maakt het sinds 2006 mogelijk om zonder verwijsbrief van de huisarts naar de fysiotherapie te komen. Een groot voordeel hiervan is dat men rechtstreeks terecht kan bij…
Artrose In september 2022 is bij mij artrose aan mijn knie geconstateerd. Mijn knie was dik en had veel pijn . Als actief sporter met een passie voor mountainbike, fietsen en hardlopen ondervond ik flinke belemmeringen in mijn bewegingsvrijheid. Wat nu? Fysiotherapie Ilse, mijn fysiotherapeut van Fysiotherapie Verzijden in Boxtel, heeft mij uitstekend geholpen. Na…
Wat is een CVA? Een veel voorkomende oorzaak van hersenletsel is een beroerte. Dit wordt ook wel CVA genoemd: Cerebro Vasculair Accident. Dat betekent: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Elk jaar worden in Nederland 43.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen. Dat zijn ongeveer 117 mensen per dag. CVA…
Een nieuwe fase in mijn leven De kinderen wonen zelfstandig, ons huis is duurzaam en op orde gemaakt. Ik ben 63 geworden, het werd nu tijd om aan mezelf te werken. Tijd om aan mezelf te werken Ik fietste al veel. Iedere dag op en neer naar kantoor, fietsweekendjes en vakanties, maar het was niet…
Stabiliteit, flexibiliteit en lichaamsbeheersing! Daar draait het om bij perfect pilates, door middel van (grond) oefeningen voor o.a. benen, buik en rug krijgt u een betere rompstabiliteit. Daarnaast helpen de trainingen bij het verminderen van stress en zorgen ze voor een betere lichaamshouding. Perfect pilates is gericht op het verbeteren van de houding, het vergroten…
Bij de huisarts zijn er ongeveer 2,8 miljoen mensen met een hoge bloeddruk en bijna 1,5 miljoen met een verhoogd cholesterolgehalte bekend. Ook in de praktijk zien wij veel patiënten met hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, beroerte of claudicatio (etalagebenen). Deze slechte condities van de aderen worden veroorzaakt door ontstekingen als gevolg van een…
Een half jaar heb ik niet kunnen lopen door een ontsteking onder mijn knieschijf. Na diverse ziekenhuis bezoeken heb ik verschillende injecties gehad en zelfs amputatie opmerkingen gekregen. Uiteindelijk ben ik via een second opinion geopereerd. Daarna ben ik bij Hilde van Acht een revalidatie traject gestart. De revalidatie bestond onder andere uit de Blood…
Hulp dicht bij huis, voor ondersteuning bij leven met en na kanker Het ‘Regionaal netwerk voor aanvullende oncologische zorg’, is een samenwerking van het Jeroen Bosch Ziekenhuis met alle zorgverleners en organisaties die voor u van belang kunnen zijn. De ondersteuning gaat dus verder dan lichamelijk herstel. Niet de ziekte staat centraal, maar gezondheid. Gezondheid omvat verschillende…
Wat is een kanaalstenose? Een kanaalstenose, oftewel stenose, is een vernauwing van het wervelkanaal. Door het wervelkanaal lopen zenuwen. Normaal is er voldoende ruimte in het kanaal voor zenuwen. Door de vernauwing kunnen de zenuwen bekneld raken. Een kanaalstenose kan in de lage rug voorkomen, maar ook in de nek. Het komt vaker voor in…
Elke woensdagmiddag en om de week op donderdagavond (in de even weken) is er een diëtist in onze praktijk in Boxtel aanwezig Annelie & Marloes van Uniek & Smaakvol kunnen u helpen bij al uw vragen over voeding én leefstijl, van jong tot oud. Dagdelen Openingstijden Woensdagmiddag 13:15-17:00 Donderdagavond (in de even weken) 17:00-21:00
Oedeem Een goed werkend lymfestelsel is niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer dit systeem niet goed werkt of wordt overbelast, bijvoorbeeld door een ondergane operatie, bestraling (radiotherapie) of een aangeboren afwijking van dit systeem (primair lymfoedeem), ontstaat er een vochtophoping (oedeem). Je ziet dan een zwelling van het desbetreffende lichaamsdeel, dat ook pijnlijk kan zijn. Een van…
Vitaal op zaterdag! Vanaf 7 januari is Vitaal Verzijden in Boxtel ook geopend op zaterdagochtend van 08.30 – 12.30 uur. U kunt de hele ochtend terecht voor de eGym, ook zal er een Small Group training en Pilates les verzorgd worden 08.45 – 09.30 uur Small Group training 09.00 – 10.00 uur …
Distale radius fractuur, een polsbreuk en wat nu? De distale radius fractuur is de meest voorkomende fractuur van de pols. De radius is de grootste van de 2 botten van de onderarm en bevind zich aan de duimzijde van de pols. Het distale deel van de radius bevindt zich bij de pols. De oorzaak van…
Al 10 jaar geleden is de diagnose gesteld; mijn beide kniegewrichten (67 jaar oud) waren ‘tot op het bot’ versleten. Met een tussenpose van een jaar zouden beide knieën vanaf december 2020 vervangen worden. Geadviseerd werd voor en na de operatie fysiotherapie te volgen om spieren en pezen te versoepelen én te versterken. Onder Tombra’s…
Heb jij ze al zien staan? Sinds 1 November maken wij binnen Vitaal Verzijden gebruik van de HUB en de inbody weegschaal. De HUB is een apparaat waarop we lenigheidstesten kunnen doen en waarop al uw lichaamsmetingen op te zien zullen zijn. De inbody is een weegschaal waarbij niet alleen het gewicht maar ook onder…
Vanaf 1 november hebben wij binnen Vitaal Verzijden ons pakket uitgebreid met personal coaching. Wil jij één op één resultaatgericht trainen? Wellicht is personal coaching dan iets voor jou! Personal coaching is een 1 op 1 training samen met onze Vitaal Verzijden Trainer. Tijdens de Personal Coaching wordt u geholpen met uw persoonlijke doelen…
Zoals jullie misschien als is opgevallen zijn we vanaf 1 November begonnen met het geven van small group training. De small group training bestaat uit verschillende oefeningen die in de vorm van een circuit uitgevoerd worden. De Vitaal Verzijden Trainer legt voor de start van de small group training de trainingsvorm en de oefeningen…
De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je been. Deze spieren lopen van je zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van je knie. De hamstring zorgt voor het strekken van de heup en het buigen van de knie. Bij het rennen of sprinten is dit exact de beweging die de…
Toen ik 6 jaar oud was heb ik mijn elleboog gebroken. Na de breuk is als het ware extra bot terug gegroeid. Door deze extra botgroei kon ik op een gegeven moment mijn arm nog maar tot een maximum van 45 graden strekken. Opnieuw moest ik aan mijn arm worden geopereerd en kon ik gaan…
Small group training: De small group training bestaat uit verschillende oefeningen die in circuitvorm uitgevoerd worden. De Vitaal Verzijden Trainer legt voorafgaand de trainingsvorm en de oefeningen uit en begeleidt u daarna tijdens de uitvoering van de oefeningen. Elke training ziet er anders uit met andere oefeningen en een andere circuit vorm. Waar nodig kunnen oefeningen moeilijker of makkelijker gemaakt worden zodat u op…
Niemand vindt het leuk maar helaas hebben de meeste sporters er wel eens last van. Een blessure tijdens krachttraining. Een veelvoorkomende klacht tijdens krachttraining is schouderpijn na een training van het bovenlichaam (borst, rug, armen of schouders) In dit blog wordt verder ingegaan op het ontstaan én voorkomen van deze klachten. Wat zijn schouderklachten…
Waarom het vraaggesprek (anamnese)? U zult het ongetwijfeld wel eens meegemaakt hebben, het startgesprek bij de fysiotherapeut. Hierbij worden een heleboel vragen gesteld nog voordat er onderzoek gedaan wordt. Maar waarom wordt dit nou precies gedaan en wat is het nut hiervan? Startgesprek Door een anamnese af te nemen, krijgt de desbetreffende therapeut een idee…
Wat is het immuunsysteem? Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar…
Het nieuwe (school)jaar is weer gestart met deze 3 nieuwe stagiaires! In samenwerking met Fontys Paramedische Hogeschool zijn we een innovatief traject begonnen. Hierin zullen nieuwe toekomstige fysio-talenten aan de slag gaan binnen de professionele werkplaats. FMC Verzijden en Fontys Paramedische Hogeschool creëren voor deze 3 studenten een samenwerking waarin zowel de vorming van…
Heupgewricht Een gewricht bestaat uit 2 botdelen die (normaal gesproken) zo zijn gevormd dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen of in elkaar passen. De boteinden van de botdelen (de gewrichtsvlakken) zijn bekleed met een laagje kraakbeen, zodat ze gemakkelijk over elkaar heen kunnen glijden. De botdelen van het gewricht worden op hun plaats…
Gecompliceerde spiraalbreuk Op 6 maart 2021 ben ik van mijn paard gevallen, de val zelf was niet hard maar ik kwam zeer ongelukkig terecht. Ik brak mijn linker onderbeen. Het was een gecompliceerde spiraalbreuk. Compartimentsyndroom Op 7 maart werd ik geopereerd waarbij een metalen pin van mijn enkel tot onderaan de knie geplaatst werd…
Sinds 2009 kamp ik met “een slechte rechterknie”. Ik werk in de zorg en voorheen verzwikte ik regelmatig mijn knie of sprong deze op slot. Binnen korte tijd kreeg ik dan veel vocht in mijn knie waardoor het moeilijk werd mijn knie te buigen of te rekken. Ook lopen of langdurig zitten gaf veel problemen. …
Lymfoedeem Ik heb al jaren last van lymfoedeem in beide benen. Dit lymfoedeem is ontstaan nadat ik diverse malen wondroos heb gehad aan een van mijn onderbenen en is eigenlijk niet meer weggegaan. Daarvoor krijg ik dan ook al jaren oedeemtherapie om dit vocht zoveel mogelijk te reguleren. Na mijn verhuizing naar Boxtel in 2018…
Voeding bestaat uit macro- en micronutriënten. De betekenis van beide nutriënten wordt in onderstaande blog verder toegelicht. Overgenomen uit Macronutrients vs. Micronutrients door S. Kay, 21 september 2021. (https://kaynutrition.com/macronutrients-vs-micronutrients/) Macronutriënten Macronutriënten zijn voedingsstoffen die calorieën en daarmee energie leveren aan het lichaam. Het lichaam heeft deze voedingsstoffen in grote hoeveelheden nodig voor…
In Nederland zijn er veel mensen die last hebben van slaapproblemen. De cijfers variëren van 5-10% bij pubers tot 15-35% van de gepensioneerden. Slechte slapers ervaren vaak een minder goede kwaliteit van leven dan goede slapers. Ze voelen zich minder gelukkig en hebben vaker last van fysieke ongemakken. Een goede nachtrust is belangrijk voor het…
Herstel na blessure: Focus slaap Iedereen weet wel dat slaap belangrijk is. Maar hoe belangrijk is het dan daadwerkelijk en heeft slaap ook invloed op mijn herstel na fysieke belasting of bij een blessure? Voor het herstellen van fysieke belasting is slaap de belangrijkste factor. Want spieren groeien niet tijdens het trainen maar tijdens het…
Een andere kijk op gezondheid, wat levert het op? Decennialang is de zorg voornamelijk gericht geweest op ziekte, aandoeningen en medische oplossingen. Door de medicalisering in de zorg is voor de mensen de regie op gezondheid de afgelopen jaren ontnomen. Toch focussen we ons voornamelijk op klachten en gezondheidsproblemen. Maar jij bent niet jouw aandoening…
In Renée “de ergotherapeut” leerde ik een vriendelijke jonge vrouw kennen. Ze kwam bij mij om een oplossing te zoeken om weer te kunnen fietsen. Na mijn operatie aan mijn rechterknie kon ik hem niet goed meer buigen. De angst dat ik dat nooit meer zou kunnen was groot. Ik ben een loper en een…
In Boxtel worden op dit moment circa 20 Oekraïense vluchtelingen gehuisvest op locatie Liduina. Er is ons (en andere fitness- /fysiopraktijken) gevraagd wat we zouden kunnen betekenen op het gebied van sport voor een aantal van deze mensen. We willen hierin zeker ons steentje bijdragen. Afgelopen vrijdag zijn ze voor het eerst geweest en hebben…
Kwaaltjes Sinds 2012 heb ik diabetes en In november 2016 ben ik in Eindhoven aan mijn hart geopereerd. In augustus 2018 kreeg ik opnieuw kwaaltjes, last van mijn voeten en beenspieren. Na maanden van kwakkelen en onderzoek kwam de diagnose vaatlijden. Geen goede combinatie, maar het is niet anders. In 2021 ben ik opgenomen geweest…
Allereerst zal ik mezelf even voorstellen Mijn naam is Mieke en ik mag mezelf sinds 2019, na het afronden van de bachelor opleiding Sport- en Bewegingseducatie, sportkundige noemen. Naast deze opleiding heb ik ook mijn propedeuse voeding en diëtetiek gehaald en ben ik momenteel bezig om mezelf te ontwikkelen tot leefstijlcoach. Sinds augustus 2021 ben…
Orofaciale klachten zijn klachten die veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van het kauwstelsel en van spieren en gewrichten in het hoofd en halsgebied. TMD TMD is een veelgebruikte naam voor een veel voorkomende groep klachten van en rondom de kaakgewrichten. TMD staat voor Temporomandibular Disorders. Het temporomandibulaire gewricht is het scharnierpunt dat de…
Iedereen heeft er wel eens van gehoord of kent wel iemand wie het mogelijk heeft gehad; een Frozen Shoulder. Vanuit verschillende hoeken krijgen we enorm veel tips en tricks en gaan we er (vaak te) fanatiek mee aan de slag. Echter wanneer is juiste moment om te beginnen met oefeningen? En welke oefeningen zijn…
Wat is duimbasis artrose? Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten versleten. Het kraakbeen is een soort stootkussentje en zorgt dat de botten goed over elkaar heen bewegen. Wanneer dit versleten is schuiven de botten tegen elkaar aan wat pijn veroorzaakt. Bij duimbasis artrose zijn de oppervlakte van het middenhandsbeentje van de duim en…
Blessure tijdens een basketbal wedstrijd In februari 2019, ik was toen 17, heb ik tijdens een basketbalwedstrijd een blessure opgelopen aan mijn voet. Ik kwam op de grond neer na een sprong, hoorde ‘krak’ en wist meteen dat het niet goed zat. Op de röntgenfoto in het ziekenhuis was niets te zien en werd ik…
Mijn naam is Mieke Boeren (en ik ben (bijna)) 63 jaar oud en sinds 1-1-2022 met vroegpensioen. In januari 2019 kreeg ik liesklachten en ging ik naar Fysiotherapie Verzijden voor behandeling. Na een tijdje gingen de klachten weg en was ik klachtenvrij tot oktober 2021. Gelukkig kon ik weer snel bij Verzijden terecht en heeft…
Na jarenlang intensief sporten waren mijn heupgewrichten na mijn 43ste op. Na een rustperiode van 7 jaar zonder sporten en een corona infectie was het volgens de orthopeed noodzakelijk om beide heupen te opereren. Net na deze operaties is mijn vrouw plotseling overleden waardoor ik lichamelijk en geestelijk helemaal was vastgelopen. Op advies van Marc Lammers…
Sandra heeft op 11 maart succesvol de cursus orofaciale pijnklachten afgerond. Vanaf heden is ze dus in staat om mensen met kaakklachten, tinnitus, hoofdpijn en/of nekpijn nog beter te kunnen helpen. Soms kan het namelijk zo zijn dat een probleem in het kaakgebied de oorzaak of onderhoudende factor is bij nek- en hoofdpijnklachten.
Echografie Echografie vormt geluidstrillingen om in beelden op het echoapparaat. De geluidsgolven worden uitgezonden door een zender (transducer) die geplaatst wordt op de huid. Deze transducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen het geluid. Echografie bij achillespees…
Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig over het lichaam verdeeld is. Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als ‘pijnlijk vetsyndroom’. Het is een aangeboren afwijking, de vetcellen trekken meer vocht aan en absorberen dit net als een spons. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die vrijwel alleen…
Besmet met covid In Februari 2021 ben ik besmet geraakt met het coronavirus. Na drie weken erg ziek te zijn geweest kon ik eindelijk weer naar buiten. Ik heb direct mijn dagelijkse activiteiten weer opgepakt, waaronder het werk. Ik begon weer met 40 uur werken, maar merkte als snel dat ik daarnaast niets meer kon…
De voordelen van sport en bewegen zijn inmiddels algemeen bekend. Er zijn echter ook nadelen: sportblessures! Zoals nu, na een periode van rust en alle teamsporten weer meteen volle bak aan de gang gaan is de kans op overbelasting heel groot. Volledig herstel van een oude blessure De grootste risicofactor voor een sportblessure is…
Veel mensen hebben er ongetwijfeld wel eens last van; acute lage rugpijn. Deze kan plotseling ontstaan, zonder of met een aanleiding. Daarnaast kan de klacht ook sluipend beginnen. Het is vaak niet duidelijk hoe de lage rugpijn precies ontstaat, er is vaak sprake van een combinatie van factoren. De rugpijn bevindt zich tussen de onderste…
Afhankelijk ‘Ik heb COPD, etalage benen en recent covid19 en een dubbele longontsteking gehad. Ik ben moe, duizelig en ik ben zo kortademig. Ik baal er van dat er een bed in de woonkamer staat en dat ik afhankelijk ben van de thuiszorg om te wassen’. Dit is hoe het gesprek start tussen mevrouw en…
Mijn revalidatie na het ongeluk Anderhalf jaar geleden heb ik een heftig auto-ongeluk gehad. Twee gebroken knieën, gebroken nekwervel, een gekneusde rib en veel last van extreme vermoeidheid. Mijn revalidatieproces begon in het ziekenhuis en na intern en extern bij klinieken te hebben gezeten, ben ik na ongeveer een jaar bij fysiotherapie Verzijden gekomen. Dit…
Ouderen wonen steeds langer thuis Het aandeel van ouderen in de bevolking neemt toe en zij blijven steeds vaker langer zelfstandig wonen. In de twintigste eeuw is het aantal 65-plussers binnen de Nederlandse bevolking flink gestegen. Daarnaast is er sprake van een ‘dubbele vergrijzing’. Dit houdt in dat binnen de groep 65-plussers, het deel 80-plussers…
In deze blog worden de gevolgen toegelicht van het COVID-19 virus en wat fysiotherapie voor u kan betekenen als ex COVID-19 patiënt of voor mensen die in thuisisolatie zitten en klachten ervaren. Ouderen Met name de groep ouderen is getroffen door het coronavirus. Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het…
Peter Verzijden is binnen de topsport als fysiotherapeut actief geweest in het begeleidingsteam van het Nederlands elftal hockeydames onder Marc Lammers en Max Caldas. Met als hoogtepunt het behalen van de gouden medaille tijdens het wereldkampioenschap 2006 in Madrid en de olympische spelen van 2008 in Beijing. Onlangs is Peter gevraagd door Jeroen Delmee om…
Via een omweg (andere praktijk) terecht gekomen bij Verzijden fysiotherapeutisch medisch centrum met hielspoor, een aandoening die maar niet wilde genezen. Tevens begonnen met een herstelprogramma voor corona patiënten die na de besmetting nog last hebben van extreme vermoeidheid en problemen met het geheugen. Na de heftige corona besmetting eind februari begon ik eindelijk na een half jaar…
Wat is een Triggervinger? Een triggervinger is een vinger of duim die u in de meeste gevallen, niet meer goed kunt strekken. De vinger blijft vaak krom staan en kan weer terugschieten door geforceerd te strekken óf met behulp van de andere hand. Dit komt omdat één van de buigpezen óf het bandje dat de…
Peesklachten komen veel voor. Denk maar aan die vervelende achillespeesblessure tijdens het trainen voor die hardloopwedstrijd, of die pijnlijke schouder bij bovenhandse activiteiten. Er zijn veel behandelmethoden bekend bij peesklachten waaronder EPTE. Deze behandelmethoden verminderen vaak de pijn en stijfheid van de pees. Dit wil echter dan nog niet zeggen dat de pees weer sterk…
Op maandag 8 november bezoekt Renée Vos, ergotherapeut Woonservice Zuid in de Vink. De ochtend start om 10:00 uur. Zij vertelt u graag wat ergotherapie inhoudt “Wanneer u merkt dat u de alledaagse activiteiten niet meer naar tevredenheid kunt uitvoeren, denk ik graag met u mee in het zoeken naar oplossingen. U kunt denken aan…
Onze ergotherapeut Renée geeft een kijkje achter de schermen. Meneer D. is 92 jaar en woont nog thuis met behulp van thuiszorg, familie en verschillende zorgprofessionals. Meneer is veel afgevallen en heeft weinig kracht en conditie. Hij is al onder behandeling bij de fysiotherapeut en de diëtist. De fysiotherapeut heeft meneer doorverwezen i.v.m. valpreventie.…
Je hart, het is de grootste en meest belangrijke spier van het lichaam. Deze spier pompt 4 tot 5 liter bloed per minuut door het gehele lichaam. Het bloed voorziet alle spieren en organen van zuurstof en voedingsstoffen. Maar wat als het hart begint te falen? Wat is hartfalen? Bij hartfalen werkt je hart…
Corona Vijf maanden geleden kreeg ik corona. Ik was een week of vier flink ziek en knapte daarna maar langzaam op. Ondanks de ademhalingsoefeningen die ik deed, bleef ik kortademig en had ik druk op mijn borst. Een rug die erger werd na inspanning en bovendien liet ook mijn geheugen me in de steek. Via…
Ik heet Frederique van der Meijden, ben 21 jaar en ik woon in Boxtel. Sportkunde Nadat ik de opleiding Sport en bewegen in Tilburg heb afgerond ben ik gestart met de opleiding Sportkunde bij Fontys in Eindhoven. Minor Ik zit nu in het derde jaar en ik vind het super dat ik bij Verzijden mijn…
Schijndel, 20 september 2021 Artrose Artrose in mijn beide knieën beheerste de laatste 10 jaar mijn welzijn, werk, hobby’s en vrijetijd. Ik was toen 45 jaar oud en liep dagelijks met pijn, maar het antwoord van een chirurg was destijds: “Je bent nog te jong voor nieuwe knieën, je moet nog zeker proberen om 10…
Wist u dat 20% van de ziektelast gerelateerd is aan ongezond gedrag en een ongezonde leefstijl?2,3 Dat is nog niet alles. Er zijn nog een aantal andere belangrijke maatschappelijke trends in de gezondheidszorg zichtbaar: De vraag naar gezondheid en zorg neemt fors toe De omvang van leefstijl gerelateerde aandoeningen groeit Er is steeds minder personeel om de…
Vanzelfsprekend hebben wij alle noodzakelijke maatregelen getroffen om de behandelingen op een verantwoorde en veilige manier uit te voeren. We werken volgens een door het RIVM en branchevereniging KNGF goedgekeurd protocol. Voorafgaand aan een bezoek aan de praktijk zullen een aantal vragen worden gesteld waarbij wij ervan uitgaan dat u deze zorgvuldig en naar waarheid…
Vanaf heden hebben wij ook WhatsApp toegevoegd aan onze service. Je kunt vanaf nu vragen, informatie en dergelijke ook stellen aan ons via WhatsApp! Wanneer zijn wij bereikbaar? Van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren. Voeg ons toe aan je contactenlijst en heb je een vraag? Stel ‘m via Whatsapp. Je kunt ons bereiken via ons…
Hoi allemaal, Wellicht is het een aantal van jullie al opgevallen, maar per augustus loopt er een nieuw gezicht rond binnen de praktijk. Tijd om mezelf even voor te stellen! Mijn naam is Mieke en ik mag mezelf sinds 2019 sportkundige noemen na het afronden van de opleiding Sport- en Bewegingseducatie. Naast deze opleiding heb…
Het immuunsysteem is een complex systeem, waarbij o.a. verschillende organen, cellen en antilichamen samenwerken om jouw lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers, zoals bacteriën en virussen. Een goed werkend immuunsysteem zorgt er dus voor dat je niet ziek wordt en is continu hard aan het werk om dit te bewerkstelligen. Hoe gaat het immuunsysteem…
Prestatie staat voor iedereen centraal en is voor iedereen anders, dit kan zijn het herstellen van een blessure of juist het verbeteren van individuele (sport)prestaties. Een goed uitgebalanceerde training of trainingsschema is hierbij essentieel. Een te zware training of programma kan leiden tot blessures of in sommige gevallen zelfs tot overtraining. Trainingsprincipes Trainingsprincipes zijn de…
Ik ben zelf van heel ver gekomen. Ik heb 5 jaar in een verpleeghuis gewoond, waar ik totaal afhankelijk was van andere mensen. De eerste paar jaren was ik bedlegerig, ik kon niet eens meer zelfstandig overeind komen, ik had alle hulp nodig bij de dagelijkse verzorging en andere activiteiten. Ik kon niet blijven zitten,…
Ondanks de adviezen m.b.t. de versoepelingen van de mondkapjes, hebben wij besloten om de huidige maatregelen zoals ze nu gelden, te handhaven. Wij willen u vragen om bij binnenkomst, in de wachtkamer en tijdens de behandeling het mondkapje te dragen. Tijdens het sporten mag het mondkapje af. We zijn een gezondheidsorganisatie en nemen daarom dus…
Bijna iedere sporter heeft wel eens last van liesklachten gehad. Vaak een plotselinge pijn, die blijft zeuren in de lies regio. Acute liesblessures zijn vervelend maar gaan ook relatief snel over. Een heel ander verhaal zijn langdurige liesklachten. Vaak beginnen ze, lijkt het, zonder bepaalde reden en kunnen maanden duren waarbij niks helpt. Liesblessures zijn…
Ik was geen sportief persoon en ik werkte lange dagen aan de computer. Ik was vaak gestrest en had al jaren chronische schouder- en rugpijn. Ik probeerde de oorzaak te achterhalen maar diverse orthopeden en fysiotherapeuten konden me niet helpen. Twee jaar geleden dwong een enorme pijn in mijn schouder en nek me om een…
Op woensdag 14 juli 2021 geven Kim en Mieke een webinar over oncologie en oedeemtherapie. Twee verschillende onderwerpen die ook weer bij elkaar passen. Op deze avond informeren wij u over wat de gespecialiseerde fysiotherapeut voor u kan betekenen, waar de behandeling uit kan bestaan en beantwoorden wij al de vragen die u heeft over…
Na voor de derde keer geopereerd te zijn aan een Hernia Diafragmatica (middenrifbreuk), en nu met complicaties waarbij ik nog een keer geopereerd moest worden en 1 week op de ic heb gelegen, had ik na de herstelperiode geen vertrouwen meer in mijn lichaam en was ik bang om weer dingen te gaan doen omdat…
Iedereen heeft wel ooit gehoord van een nieuwe knie of heup, waarmee bedoelt wordt dat iemand een knie- of heupprothese krijgt omdat eigen gewricht versleten is, maar over een nieuwe schouder is nog veel minder bekend. Echter wordt dit steeds meer gedaan en is de techniek de laatste jaren ook veel verbeterd. Daarom wil ik…
Hoewel onderzoek aangetoond heeft dat krachttraining het risico op overbelastingsblessures bij sporters met ongeveer 50% vermindert(1), slaan veel hardlopers de sportschool over ten gunste van meer kilometers. Hier zijn een paar van de hardnekkigste mythes over krachttraining voor hardlopers. Door krachttraining word je langzamer. Vaak word aangenomen dat krachttraining tot gewichtstoename leidt, waardoor de loopprestatie…
Juni 2020 ben ik van de trap gevallen en was mijn linker kniepees afgescheurd. Na 6 weken bedrust en lichte fysio thuis kon het echte werk bij FMC Verzijden beginnen. Ik ben gestart met oefeningen waarbij knie en beenspieren licht belast werden. Het was hard werken maar de positieve stimulans die ik kreeg deden mij…
Wat is het syndroom van De Quervain? Bij Quervain worden klachten ervaren aan de duimzijde van de pols. Dit komt omdat 2 pezen die naar de duim lopen en de koker (peesschede) die de pezen tegen het bot aan houdt, ontstoken zijn. Door de ontsteking zijn de pezen opgezwollen en kan de koker vernauwd zijn.…
De aangekondigde webinar van 28 april a.s. kan helaas niet doorgaan. Maar zal verplaatst worden naar een nieuwe ( nader te bepalen) datum. We houden u op de hoogte. Op woensdag 28 april 2021 geven Kim en Mieke een webinar over oncologie en oedeemtherapie. Twee verschillende onderwerpen die ook weer bij elkaar passen.…
Oktober 2020 ben ik in kliniek ViaSana geopereerd aan mijn rechterschouder. Mijn schouder was helemaal versleten, er is een omgekeerde schouderkop geplaatst. Ik kon bijna niets meer met mijn schouder en ook mijn arm deed veel pijn. Ik kreeg in Mill het advies om naar fysiotherapie Verzijden te gaan. Daar ben ik bij Nikkie terecht…
Op woensdag 21 april 2020 geven Sandra en Nikkie een online webinar over de meest voorkomende schouderklachten. In dit webinar geven zij u onder andere informatie over welke verschillende soorten schouderklachten er zijn en waarom juist een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut u hierbij kan helpen! Denk hierbij aan een overbelaste schouderpees of een slijmbeursontsteking van de schouder.…
Binnenkort staan er 2 online webinars op de planning waarvoor u zich (gratis) kunt inschrijven. Een schouderblessure? De schouderfysiotherapeut kan helpen! Woensdag 21 april 2021 Fysiotherapeuten: Nikkie Lemmens en Sandra Putmans Tijd: 19.00 uur – uiterlijk 20.30 uur Oncologie & Oedeemtherapie Woensdag 28 april 2021 Fysiotherapeuten: Kim Resley en Mieke Bok Tijd: 19.00 uur –…
Wat zijn etalagebenen? Claudicatio Intermittens wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Mensen met CI (Claudicatio Intermittens) ervaren bij het lopen een hevige krampende pijn in het been. Meestal vind deze pijn plaats in de kuiten, maar dit kan ook plaatsvinden in de billen of bovenbenen. De pijn bemoeilijkt het lopen, en wanneer er…
Ik heb al bijna 20 jaar “de diagnose” dystrofie aan mijn linkervoet. Door verschillende artsen werd mij gezegd dat ik waarschijnlijk niet meer uit de rolstoel zou komen, waar ik toen in zat. Echter ben ik positief ingesteld en altijd blijven zoeken naar mogelijkheden om zo mobiel mogelijk te blijven. Zo ook om mijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid te…
Om jullie wat meer over dit onderwerp te vertellen is het van belang om onderscheid te maken over acute stress en chronische stress. Stress kan zowel fysiek als mentaal van aard zijn. Bij acute stress kun je bijvoorbeeld denken aan een verhoogde spanning na een conflict op het werk of een auto-ongeval. Tijdens deze momenten gaat je lichaam reageren…
Even voorstellen, Ik ben Isis Maas en vanaf februari 2021 mag ik mezelf met trots fysiotherapeut noemen! Bij FMC Verzijden (in ‘s-Hertogenbosch) ga ik de aftrap nemen van mijn fysiotherapie carièrre en daar heb ik onwijs veel zin in! Mijn doel is om mensen te begeleiden naar een zo fit en vitaal mogelijk leven.
Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom? Patella is het Latijnse woord voor knieschijf, femoraal betekent dijbeen. De knieschijf ligt op het kniegewricht.. Bij het bewegen van je knie dan schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Het kan gebeuren dat er hierbij irritatie ontstaat tussen de knieschijf en het kniegewricht. Wanneer deze irritatie resulteert in pijnklachten…
Vorig jaar kon ik mijn ringvinger steeds moeilijker bewegen. Hij bleef ook vaak in een gebogen stand staan. Dit deed pijn maar was ook erg lastig met mijn werk. Ik kwam onder behandeling bij handtherapeut Ronald van fysiotherapie Verzijden. Hij is een expert als het gaat over de handen. Na onderzoek en een echo constateerde…
Op maandag 5 oktober jl. ging ik, zoals gewoonlijk, met mijn vriendin “het rondje Wijbosch” wandelen. Helaas was onze wandeling na 10 minuten al voorbij. Tijdens de wandeling ben ik gevallen op mijn rechter zij, gezicht en schouder. Verder lopen was vanwege de pijn onmogelijk. Na een bezoek aan de huisarts ben ik doorverwezen naar…
Diëtist & voeding- en leefstijlcoach Voeding is net zo belangrijk voor een gezonde leefstijl als regelmatig bewegen! Daarom werkt FMC Verzijden samen met Uniek & Smaakvol. Uniek & Smaakvol biedt voedingsadviezen en begeleiding aan zowel volwassenen als kinderen. Annelie Theunisse van Uniek & Smaakvol wil u helpen bij al uw vragen over voeding…
Even voorstellen Specialisaties: Lid van het MT-team en kwaliteitsmanager. Fysio- en manueel therapie / schouderexpertise (lid van Schoudernetwerk Zuid Oost Brabant) / heup – liesregio – wervelkolom gerelateerde klachten / echografie – EPTE-electrolyse – shockwave. Doel als therapeut: “Kwaliteit van leven staat centraal. Ik stel de hulpvraag van de cliënt voorop, maar houd mezelf én…
Even voorstellen Ik ben Mieke Bok en kom uit Hedel. Ik ben in 2013 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de HAN. Ik ben gespecialiseerd in oedeemtherapie en in opleiding tot oncologiefysiotherapeut. Ook voor algemene fysiotherapie kunt u natuurlijk bij mij terecht. Na een periode van ruim 7 jaar heb ik besloten een nieuwe uitdaging bij…
Om de kans op hardloopblessures zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om een zo efficiënt mogelijk looppatroon te hebben, of met andere woorden: dat uw lichaam zo efficiënt mogelijk omgaat met de beschikbare energie. Hierdoor zult u sneller kunnen lopen bij eenzelfde hartslag en verbetert dus de loopprestatie. Daarnaast wordt de belasting op…
In december 2017 ben ik geopereerd aan mijn voorste kruisband, en besloot ik mijn revalidatie te gaan volgen bij FMC Verzijden. Al jaren was ik onder behandeling bij diverse orthopeden en fysiotherapeuten en had ik al meerdere operaties gehad aan mijn knie in verband met het uit de kom schieten van mijn knieschijf. Op het…
De voet heeft verschillende functies, zo vervult de voet een functie als steunvlak, is het een belangrijke schokdemper en dient de voet als afzetpunt tijdens het wandelen of hardlopen. Een belangrijke functie van de voet is het bieden van stabiliteit. Als de voet onvoldoende stabiel is (instabiliteit) dan heeft dat een nadelige invloed op het…
Sommige mensen hebben tijdens hun herstel na COVID-19 ernstige klachten of beperkingen. De huisarts of medisch specialist kan in dat geval beoordelen of iemand in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg. Paramedische herstelzorg kan bestaan uit: Fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Deze zorg wordt tot 1 augustus 2021 onder voorwaarden vergoed uit het basispakket.…
Impingement van de heup, ook wel Femoro-acetabulaire impingement (FAI) genoemd, is een anatomische afwijking van het heupgewricht. Door deze anatomische afwijking kan inklemming in het heupgewricht ontstaan waarbij het dijbeen tegen de heupkom botst. 4 Dit kan klachten geven diep in de lies, heup of bil. Impingement van de heup wordt met name gezien in…
Enkelblessures zijn een vaak voorkomende kwaal bij voetballers. Onderzoek laat zien dat 13% van alle voetbalblessures enkelblessures zijn (1). De helft van deze enkelblessures zijn “gewoon” enkelblessures waarbij de buitenbanden van de enkel op rek komen of scheuren. Dit is meestal een relatief eenvoudig letsel, wat snel en goed herstelt. Gelukkig komt een letsel van…
Peter Verzijden en Thomas van Thiel, stichting hockey belangen Boxtel geven elkaar een elleboogje om de verlengde sponsorovereenkomst te bekrachtigen. Deze overeenkomst is gebaseerd op de achterliggende gedachte ‘elkaar helpen’. Het is een goede basis voor een langdurige relatie. Binnen FMC Verzijden zullen we ons uiterste best doen de leden van MEP binnen 48 uur…
Tension-type headache, ook wel spanningshoofdpijn genoemd, is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn. 60% van de mensen krijgt last van spanningshoofdpijn waarbij er een piek is op de leeftijd van 35 tot 40 jaar. Vrouwen hebben vaker last van spanningshoofdpijn dan mannen. (NHG-standaard hoofdpijn, 2014) . Spanningshoofdpijn wordt omschreven als een drukkende en knellende hoofdpijn…
Ik ben een fanatiek wandelaar die al 7x de Nijmeegse vierdaagse heeft gelopen wat erg veel voorbereiding nodig heeft en waar ik me erg goed bij voel. Helaas was vorig jaar een vervelend jaar omdat ik een blessure kreeg aan mijn knie en daardoor niet meer geregeld kon gaan lopen. Na een behandelplan opgesteld te…
Op woensdag 18 november 2020 geven Tombra en Ilse een online webinar over peesblessures bij hardlopers. Een van de meest voorkomende blessures bij hardlopers zijn peesblessures. Denk aan de achillespees, hamstringpees of de kniepees. Vaak ontstaan peesklachten door verandering in belasting, bijv. sneller of langer lopen, maar ook de looptechniek kan invloed op de…
Op 24 maart 2016 heb ik na een val van de hooizolder een incomplete dwarslaesie opgelopen. Na een intensief revalidatietraject in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, waarin ik opnieuw moest leren staan en lopen, ben ik in september 2016 bij FMC Verzijden terecht gekomen. Bij FMC Verzijden trainde ik meerdere keren per week om beter…
Wij krijgen regelmatig de vraag, hoe en bij wie je je het beste kunt verzekeren voor fysiotherapie. Er zijn zoveel verschillende soorten verzekeringen dat wij snappen dat hierin de keuze erg lastig is. Via deze link zorgpremie alert krijgt u een seintje zodra de zorgpremies voor 2021 bekend zijn.
Tinnitus of fantoomgeluid, ook wel oorsuizen genoemd is het waarnemen van een voortdurend geluid zonder dat er in de omgeving een geluidsbron is aan te wijzen. Tinnitus kan variëren van piep-, sis-, fluit-, brom- of ruistonen in één of beide oren. Meestal wordt het geluid waargenomen wanneer er geen of weinig omgevingsgeluid is. Deze naam…
Banden van de knie De stabiliteit van de knie is onder andere afhankelijk van de passieve structuren (banden en ligamenten). Een van de bekendste banden zijn de voorste kruisband en de achterste kruisband. Daarnaast zijn ook de binnenband en buitenband van de knie belangrijk voor met name de zijdelingse stabiliteit. In deze blog gaan we wat dieper in op de…
Wat is een breuk aan de vinger of hand? Een breuk is een scheur in het bot of een verplaatsing van het bot. Breuken aan de hand kunnen op verschillende plaatsen zitten, zowel in de middenhandsbeentjes als in de vingers. In de vingers kan het ook samen gaan met het uit de kom gaan van de vinger (sub)luxatie…
Feitjes en cijfers over overgewicht en obesitas: Obesitas is een groeiend probleem in de wereld, dus ook in Nederland. In de tijd van 1981 tot 2018 is het percentage mensen met overgewicht gestegen van 27,4% naar 42,9%1. De kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel of suikerziekte (diabetes mellitus type 2) is ook…
Ik ben Leny van Heeswijk-Valks en woon in Schijndel. Vorig jaar juli heb ik een open-hartoperatie gehad en ik heb daarna 7 weken hartrevalidatie gedaan in het Jeroen Bosch Ziekenbuis. Ik kreeg daar het advies om door te gaan met sporten. Aangezien ik ook een lichte mate van COPD heb, is fitness of een duursport…
Wat is een tenniselleboog? In de volksmond wordt het begrip tenniselleboog gebruikt voor klachten aan de buitenkant van de elleboog. Een tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Soms zijn de klachten ook uitstralend naar de onderarm en pols. De klachten treden op wanneer de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijvoorbeeld als we iets met de hand willen…
Wanneer iemand klachten krijgt doordat de pompfunctie van het hart niet voldoende zuurstof kan transporteren spreken we van hartfalen. Naar schatting leven er ruim 240.000 mensen met hartfalen in Nederland. Het is de 2e grootste doodsoorzaak onder mannen en de 3e onder vrouwen. Jaarlijks sterven er gemiddeld 7.400 mensen aan hartfalen. Er zijn verschillende risicofactoren die…
Dit is mijn laatste week als fysiotherapeut/ manueel therapeut in dienst van FMC Verzijden en #Rugcentrum ‘s-Hertogenbosch. Na bijna 4 jaar in dienst geweest te zijn bij FMC Verzijden is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik ga verder als zorginkoper paramedische zorg bij VGZ. Een nieuwe uitdaging waarin ik bezig ga zijn met de…
Indien er sprake is van artrose in de heup of knie wordt er vaak eerst gekozen voor een conservatieve behandeling, met andere woorden: er wordt in eerste instantie niet direct voor een operatie gekozen. Een belangrijk aspect van de conservatieve behandeling is het bevorderen van een gezonde leefstijl, zoals voldoende beweging en het verminderen van…
De afgelopen 7 jaar kom ik met volle tevredenheid bij FMC Verzijden in Boxtel. 4 weken geleden ben ik geopereerd aan mijn lymfeklieren in mijn arm en krijg hier oedeembehandelingen voor. Tevens werd mijn arm ingezwachteld met als resultaat dat mijn arm dunner is geworden. Nu draag ik een kous om mijn arm en ga…
Trainen met 30% van je maximale inspanning, maar wel hetzelfde resultaat! Blood flow restriction trainnig (BFR), wat is het? Blood flow restriction training is uitgevonden in Japan in de jaren 60. In de fitnesswereld is deze methode al langer met succes toegepast. In de afgelopen jaren komt meer onderzoek naar boven waarbij de meerwaarde voor…
Pilates wordt ook wel de kunst van de spierbeheersing genoemd. Pilates is een trainingsmethode voor het hele lichaam, ook wel ‘body en mind’ genoemd en bestaat grotendeels uit grondoefeningen die zorgen voor spierversterking, een betere houding, souplesse, balans en een betere ontspanning. Het is de perfecte manier om je lichaam op een vertrouwde manier (weer)…
Mijn naam is Ilco Netten en ik ben 44 jaar en kom uit Den Bosch. Op 5 oktober 2018 heb ik 2 hersenstaminfarcten gehad en met hele zware gevolgen. Ik had maar 5% overlevingskans per infarct. De tweede die dag was het zwaarste en heeft me bijna het leven gekost, Ik was bijna gestopt met…
Jaarlijks krijgen 27.000 Nederlanders een heupprothese, terwijl bij 28.000 Nederlanders een knieprothese gezet wordt. De belangrijkste reden hiervoor is slijtage van het kraakbeen in het gewricht (artrose). [1] Artrose is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen van het bewegingsapparaat. [2] De meeste mensen die een prothese krijgen zijn tussen de 69 en 79 jaar oud.[3,4]…
Eind 2019 ben ik tijdens een crossmotor rit gevallen en raakte mijn rechterschouder uit de kom. Na een aantal weken in een mitella te moeten lopen en na wat scans en foto’s in het ziekenhuis werd ik geadviseerd om naar een fysiotherapeut te gaan voor een sneller herstel. Ik ben bij FMC Verzijden onder behandeling…
Wat is een cervicaal radiculair syndroom? Een cervicaal radiculair syndroom wil zeggen dat er pijn, gevoelsverandering, tinteling en/of krachtvermindering aanwezig is in een arm veroorzaakt door een irritatie en/of letsel aan een zenuw in de nek. Deze irritatie of beschadiging van de zenuw kan door verschillende dingen veroorzaakt worden bijvoorbeeld een nekhernia (de tussenwervelschijf puilt…
In de revalidatie die voor u belangrijk is, staat u er absoluut niet alleen voor! In deze coronacrisis maakt FMC Verzijden optimaal gebruik van E-health. Zo houden we risico’s klein, maar kwaliteit hoog. Wat is e-health? Praten over je gezondheid doe je natuurlijk met een zorgverlener, niet met een apparaat. Zorg is mensenwerk, maar…
Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van: pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Dit verschijnsel wordt groeipijn genoemd. Meestal komt de pijn ’s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden.1 Groeipijn Groeipijn komt met name ’s…
Peter en voorzitter William van Griensven van de sponsorcommissie van LTV de Merletten geven elkaar … een elleboogje om de overeenkomst te bekrachtigen. Dit contract is gebaseerd op de achterliggende gedachte ‘elkaar helpen’. Het is een goede basis voor een langdurige relatie. De leden van LTV de Merletten zullen versneld toegang krijgen tot fysiotherapeutische behandelingen.…
Onze praktijk volgt de richtlijnen van het RIVM over het coronavirus. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen vragen wij daarnaast uw aandacht voor het volgende. Bent u verkouden en/of heeft u koorts? Dan is het wellicht niet verstandig om te komen naar uw afspraak. Dit is immers uw eigen verantwoordelijkheid. Mocht de fysiotherapeut…
Uit respect voor ieders gezondheid en het streven om met elkaar z.s.m het coronavirus de baas te zijn, hebben we besloten ons 30 jarig jubileum niet te vieren op vrijdag 13 maart as. Zowel de Feestelijke Receptie en het Feest zullen we graag op een ander moment terug laten komen. Zodra deze datum bekend is,…
Een van de meest voorkomende blessures bij hardlopers zijn peesblessures. Denk aan de achillespees, hamstringpees of de kniepees. Vaak ontstaan peesklachten door verandering in belasting, bijv. sneller of langer lopen, maar ook de looptechniek kan invloed op de belasting van de pees hebben. Peesklachten kunnen ervoor zorgen dat je lang uit de roulatie bent, dus…
In april 2017 liep ik mijn tweede marathon in Rotterdam. Ik kreeg daarna in toenemende mate last van mijn rechter bil. In april 2018 heb ik de marathon van Zeeuws-Vlaanderen gelopen maar had al een afspraak bij een sportfysiotherapeut ingepland om toch maar eens iets aan de pijn in mijn bil te gaan doen. Ik…
Wat is een hielspoor? Het begrip hielspoor wordt in de volksmond gebruikt voor klachten onder de hiel. Onder de voet loopt een peesblad van de hak naar de voorvoet. Deze wordt de fascia plantaris genoemd en zorgt ervoor dat de voet niet inzakt. Tijdens het wandelen/sporten komt er veel kracht op deze peesplaat, waardoor deze regelmatig overbelast kan worden. Ongeveer 10% van…
Nederland heeft te maken met een toenemende vergrijzing door het toenemend aantal ouderen en de stijgende levensverwachting van de ouderen. In de toekomst ontstaan er problemen binnen de ouderenzorg, bijvoorbeeld op het gebied van de zorgvoorzieningen zoals het tekort aan verpleeghuizen. Veel ouderen krijgen problemen in de mobiliteit en functionaliteit maar ook als gevolg van…
Hallo, ik ben Claudia de Rooij, 51 jaar en kamp al vanaf mijn 22e jaar met lage rugklachten. Door de jaren heen kon ik daar echter goed mee omgaan. Sinds eind 2018 was het wederom de verkeerde kant met mij opgegaan. Meerdere behandelingen, zoals fysiotherapie en behandelingen bij een MSK ARTS, ondergaan maar helaas zonder…
De pols is een complex gewricht dat bestaat 8 polsbotjes, 26 gewrichtsbanden (ligamenten) en 23 pezen. Al deze structuren samen moeten zorgen voor de stabiliteit van de pols. De pezen stabiliseren de pols, bij het gebruik van de hand lopen ze als een soort teugels over de pols heen. De pols moet een grote mate…
Op onze locatie in ‘s-Hertogenbosch maken wij gebruik van David Spine apparaten. Fysiotherapeut Gijs van den Boogaart legt uit dat dit concept patiënten helpt vertrouwen te winnen door juiste beweging. Lees hier het interview met Gijs: DAVID helps patients to gain confidence through correct movement
Wat is de functie van de kruisbanden? De knie bestaat uit drie botstukken: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Aan zowel de binnen- als buitenkant van de knie zitten kniebanden (mediaal en lateraal collateraal ligament). Binnenin de knie zitten de binnenste en buitenste meniscus en de voorste en achterste kruisband. Deze kruisbanden zorgen mede voor…
In april 2019 kreeg ik tijdens een voetbalwedstrijd bij een draaibeweging last van een pijnscheut in mijn knie. Ik dacht meteen dit voelt niet goed en ben geblesseerd naar de kant gegaan. Uiteindelijk viel de pijn wel mee en dacht ik dat ik gewoon door kon gaan met de sporten die ik deed. Alleen had…
Vanaf 6 januari is op onze locatie in ‘s-Hertogenbosch en Schijndel ook onze handtherapeut Ronald aanwezig. Wat is handtherapie? Handtherapie is een specialisatie binnen het vakgebied fysiotherapie dat zich richt op het onderzoeken en behandelen van klachten aan de hand, pols en elleboog. De klachten aan de hand, pols of elleboog kunnen afkomen van verschillende structuren zoals spieren, pezen, botten,…
Artrose is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen van het bewegingsapparaat. Bij het ontstaan van artrose staat de interactie tussen overbelasting (mechanisch) en ontstekingsfactoren (reumatisch) centraal. Bij artrose is niet alleen het kraakbeen en het bot aangedaan maar kunnen ook de weke delen zoals spieren, kapsel en banden een belangrijke rol spelen (kngf factsheet, 2018).…
Waarom heb je gekozen voor fysiotherapie? Ik heb gekozen voor het vak fysiotherapie omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in het menselijk lichaam. Bovendien ben ik praktisch ingesteld en werk ik graag met mensen om mij heen. Als fysiotherapeute kan ik mensen helpen en begeleiden om van hun klachten af te komen. Dit geeft…
Wondroos is een acute infectie en ontsteking van de oppervlakkige huidlaag, veroorzaakt door de bacterie Streptokokken. Een infectie van groep A streptokokken leidt het snelst tot een lymfebaanontsteking. De bacteriën zijn meestal streptokokken of stafylokokken. Vaak is er sprake van een wondje of andere beschadiging van de huid. Hierdoor kunnen bacteriën eenvoudig in het weefsel…
Hoofdpijn dat heeft iedereen wel eens. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. The International Classification of Headache Disorders maakt gebruik van de primaire en secundaire hoofdpijn. Primair wil zeggen dat het probleem in het hoofd zit. Secundair wil zeggen dat het probleem ergens anders vandaan komt bijvoorbeeld vanuit de nek. Vaak zijn er meerdere hoofdpijnvormen aanwezig…
Onze aangepaste openingstijden gedurende de maand december 2019: > vrijdag 13 december zijn wij vanaf 17.00 uur gesloten, > dinsdag 24 december zijn wij vanaf 18.00 uur gesloten, > woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 december de gehele dag gesloten, > dinsdag 31 december vanaf 18.00 uur gesloten, > woensdag 1 januari de gehele…
Ken je het, als je graag sport maar dat het plezier verdwijnt omdat al die kleine pijntjes je tegen gaan staan? Ik in ieder geval wel en na jaren periodes wel en ook veel periodes niet kunnen sporten had ik eerlijk gezegd de hoop opgegeven. Dan maar verder sukkelen. Tot ik Ronald tegenkwam en met…
Om chronische lage rugpijn te begrijpen is het belangrijk eerst te weten wat chronische pijn nu precies is. Wat is chronische pijn? Chronische pijn is een pijn die langer duurt dan 3 maanden en waarbij er geen biologisch doel achter de pijn zit. Dat wil zeggen dat deze pijn niet gekoppeld is aan weefselschade…
Het is inmiddels bijna 5 maanden geleden na mijn schouderoperatie. Mijn hersteltraject is nu alweer zo goed als afgelopen. Na meerdere keren mijn schouder geluxeerd te hebben (lees schouder uit de kom) heb ik in overleg met de chirurg besloten om de schouder te laten opereren. Vanwege mijn fysieke werk en het feit dat ik…
Een anterieur impingement wordt ook wel een voetbalenkel genoemd. Er is dan sprake van een inklemming tussen het sprongbeen (talus) en het scheenbeen (tibia) in de enkel. De pijn of beperkingen bij een enkel impingement kunnen ontstaan door een botuitsteeksel of overmatig gewrichtskapsel of littekenweefsel rond het gewricht. Dit zit de buiging van de enkel…
Medical taping Concept is vaak te zien bij sporters maar ook bij niet-sporters wordt het steeds vaker toegepast. Wanneer bijvoorbeeld spieren niet goed functioneren kan dat problemen opleveren. De tape kan bij vele klachten worden toegepast, zoals vermindering van zwelling en pijn, houdingscorrectie en huidherstel zoals littekens. De Medical Tape is enorm veelzijdig, het is…
Zijn je “rug” of “heup” klachten misschien afkomstig van de bil? Even voorstellen: Gluteale tendinopathie! – What ?!? Oké, voor de duidelijkheid: De gluteale spieren zijn de bil spieren en een tendinopathie is een irritatie van een pees (=aanhechting tussen spier en bot). Gluteale tendinoapthie wordt meestal als pijn over de grotere trochanter gevoeld (het…
Zes jaar geleden heb ik tijdens het voetballen mijn voorste kruisband afgescheurd.Omdat ik nog in de groei was kon ik niet geopereerd worden. Daarvoor in de plaats heb ik kracht- en stabiliteitstraining gehad bij Verzijden zodat ik weer kon gaan voetballen. Vorig jaar ging ik helaas toch weer door mijn knie heen en moest ik…
Therapeute Nikkie Lemmens Functie: Master Manueel Therapeut, Fysiotherapeut, Locatiemanager Boxtel en lid Managementteam FMC Verzijden. 1. Hoe lang ben je al werkzaam in de praktijk? 8 jaar 2. Waarom heb je gekozen voor fysiotherapie? Om mensen met klachten aan het bewegingsapparaat te kunnen helpen bij het verminderen van pijnklachten en hun beperkingen. 3. Welke specialisaties…
Wanneer u een (sport)blessure heeft, baalt u vaak en wilt u weten waar het fout ging en wat u eraan kunt doen om dit in het vervolg te voorkomen. Bij veel gevallen gaat het om de belasting van het lichaam. U vraagt dus meer van uw lichaam dat wat het aankan (vermogen). Uithoudingsvermogen vs. belasting…
De blaadjes vallen van de bomen, laat de herfst nu maar komen. Helaas ziet niet iedereen dit zo positief in… Wist u dat meer dan de helft van de Nederlanders last heeft van een herfstdip(je)? Als het bijna winter is raken mensen eerder vermoeid, hebben last van concentratieverlies, wat in het ergste geval zelfs kan…
Bij echografie wordt vaak gedacht aan een onderzoek binnen het ziekenhuis. Echter is het ook mogelijk dat uw fysiotherapeut ervoor kiest om een echo te laten maken binnen de praktijk. Onze therapeuten hebben een extra opleiding gevolgd voor echografie. Hoe werkt echografie? Echografie vormt geluidtrillingen om in beelden op het echoapparaat. De geluidsgolven worden…
Vanaf donderdag 5 september lanceren wij een voor de fysiotherapie revolutionair trainingsconcept. Fysiotherapie Verzijden zet een nieuwe stap op het gebied van resultaat gericht trainen. Dit concept heet de eGym-Cirkel. Wat is de eGym-Cirkel? De eGym-Cirkel is een slimme combinatie van 8 volautomatische toestellen. De fysiotherapeut stelt eenmaal alle toestellen voor u in en al…
Lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten onder de Nederlandse bevolking. 95% van deze klachten is aspecifiek. Bij aspecifieke lage rugklachten is er simpel gezegd geen specifieke oorzaak voor de klachten en dat houdt in dat we de klachten niet terug kunnen herleiden naar een ‘nociceptieve bron’, ofwel een bron waar de pijn vandaan…
Nekklachten komen veel voor. Voorbeelden van nekklachten zijn: nekpijn; artrose; slechte houding; nekletsel en een hernia. U kunt last krijgen van uw nek door aandoeningen die uw spieren aantasten, zoals een verkeerde houding tijdens het slapen. Een mooi woord is cervicale klachten. Wat zijn nekklachten? Bij klachten in de nek wordt vaak gedacht aan een…
Binnenkort start FMC Verzijden met een revolutionair nieuw trainingsconcept, waarbij in minder tijd meer resultaat wordt behaald. Wie wil dat nou niet? Het nieuwe trainingsconcept maakt spiertraining makkelijker, leuker, werkt motiverend en zorgt voor meer fitheid & vitaliteit! De voorbereidingen zijn in volle gang en op korte termijn kunt u meer informatie van ons verwachten.…
U heeft mogelijk gemerkt dat de laatste jaren fysiotherapeuten steeds vaker vragenlijsten gebruiken om uw gezondheidsstatus te meten. U heeft mogelijk ook gemerkt dat uw fysiotherapeut vroeger u behandelde, maar tegenwoordig meer samen met u de mogelijkheden bespreekt. Deze veranderingen in zorg en wat uw rol (als zorgvrager) daarin is, is het onderwerp van deze…
Osgood Schlatter is een ontsteking aan de aanhechting van de kniepees op het onderbeen (tuberositas tibea) die vaak voorkomt bij kinderen van 10-15 jaar. Bij kinderen bestaat het punt waar de kniepees op het onderbeen aanhecht nog uit kraakbeen, terwijl het bij volwassen al is omgevormd naar bot. De plaats waar die verbening optreedt noemen…
Heeft u tijdens het sporten brandende, stekende pijn aan de buitenzijde van uw knie? Dit kan wijzen op een lopersknie. Deze blessure komt voornamelijk voor bij hardlopers en wielrenners omdat ze (te) veel trainen. Hoe herkent u een lopersknie? Tijdens het sporten zet de pijn langzaam op. Omdat de pijn steeds heviger wordt, is het…
Wij merken binnen de praktijk dat onze cliënten, maar ook verwijzers en andere samenwerkingspartijen het soms lastig vinden om een goed beeld te krijgen wat een fysiotherapeut nu eigenlijk allemaal kan/doet en voor welke aandoeningen u wel en niet terecht kunt bij een fysiotherapeut. Wij begrijpen dat als geen ander! Er is namelijk geen ander…
Heeft al een zomervakantie geboekt? U bent zeker niet de enige. Samen met u trekken de komende weken nog miljoenen andere Nederlanders de wijde wereld in! Veel mensen laten het sporten en actief zijn het liefste thuis en richten zich vooral op het heerlijke eten, de cocktails en lekker luieren op het strand. Nu is…
We brengen een groot gedeelte van de dag op ons werk door. Veel mensen hebben werk waarbij het nodig is om veel tijd achter een computer door te brengen. Als fysiotherapeut zien wij veel mensen met pijnklachten aan nek, schouder, arm of lage rug. Veel van deze klachten kunnen in stand gehouden worden door een slechte houding op…
Een frozen shoulder is een veelvoorkomende schouderblessure. U herkent het doordat u pijn hebt in de schouder die steeds erger wordt. Dit komt door een ontsteking in het gewrichts (kapsel). Hoe langer u ermee blijft lopen, hoe minder goed u nog kunt bewegen met uw schouder. De schouder raakt als het ware ‘bevroren’. Er wordt…
Je handen gebruik je de hele dag door in het dagelijks leven, bij je hobby’s en met sporten. Stel je krijgt klachten aan je handen en je wordt hierin beperkt. Wat kun je er aan doen als het artrose blijkt te zijn? Wat is artrose? Artrose is de slijtage van een gewricht. Het kraakbeen in…
Er wordt sinds een aantal jaren steeds meer aandacht besteed aan slaapgedrag. Dit komt vooral omdat gezondheid steeds hoger op de maatschappelijke agenda is gezet. Het is inmiddels algemeen bekend dat slapen minstens zo belangrijk is als goed eten en genoeg beweging. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat genoeg slaap, werkt als een natuurlijk medicijn.…
Wist u dat miljoenen zenuwuitlopers ervoor zorgen dat uw zenuwcellen verbonden blijven en zo uw zenuwstelsel intact blijft? Normaal gesproken zou dit zo moeten werken, alleen helaas zijn er ook miljoenen mensen waar dit niet zo gaat. MS is een van de ziektes waar op dit moment nog niet veel tegen te doen valt en…
Gemiddeld drinken wij zo’n vijf glazen water per dag, omgerekend een liter. Het Voedingscentrum raadt echter zeven tot tien glazen water aan, maar dit haalt slechts 15 procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit een watertest van zorgverzekeraar Menzis onder tienduizend mensen. Onderzoek water drinken De helft van de ondervraagden was ervan overtuigd goed bezig…
Lipoedeem Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig over het lichaam verdeeld is. Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Dit is een aangeboren afwijking, de vetcellen trekken meer vocht aan en absorberen net als een spons. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk bij…
Enkelinstabiliteit komt voor in elke leeftijdsgroep. Het wordt vaker gezien bij sporters die een contactsport beoefenen zoals voetbal. De klachten ontstaan meestal als gevolg van eerdere enkelverzwikkingen. Door enkelinstabiliteit wordt de kans op het regelmatig verzwikken van de enkel groter. Het blijkt zelfs dat een relatief grote groep mensen (20-40%) die een scheur (ruptuur) van…
We vergeten al snel dat bewegen essentieel voor een goede gemoedstoestand. Immers; een fit lichaam helpt bij een gezonde geest! April is de perfecte maand om uw wandelschoenen aan te trekken en lekker naar buiten te gaan. Dagelijks een half uurtje wandelen, kan namelijk geen pil tegenop. Het zorgt voor vermindering van stress, uw hart-…
Uitbreiding medische training Wij willen je graag op de hoogte stellen dat wij vanaf aanstaande dinsdag nu ook medische training op de dinsdagavond gaan geven op de locatie Boxtel. Dit omdat wij de groepjes klein willen houden en merken dat er veel behoefte is aan trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ruimere openingstijden ’s Hertogenbosch…
In dit artikel stelt onze collega Hilde zich aan u voor! Ze vertelt meer over zichzelf en geeft antwoord op vragen als: “Wat maakt je werk zo leuk?” Hoe lang ben je al werkzaam in de praktijk? Ik ben Algemeen Fysiotherapeut sinds 2014 en ook sinds dat jaar werkzaam bij FMC Verzijden. Sinds 2017…
We kennen allemaal wel iemand die ooit een slijmbeursontsteking in de schouder heeft gehad. Alleen waar hebben we het dan precies over, waar zit de slijmbeurs in de schouder en over welke hebben we het dan precies? De meest bekende en meest aangedane slijmbeurs in de schouder is de “bursa subacromiale”. Bursa staat voor slijmbeurs…
Littekens wie heeft ze niet? Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige zijn klein en oppervlakkig en sommige zijn wat groter en dieper. Littekens zijn niet te voorkomen, wel kun je er cosmetisch gezien en qua gevoel wel het een en ander eraan doen. Wat zijn littekens? Iedereen is wel eens gevallen en…
Wil Valk kwam na een dubbele herniaoperatie bij FMC Verzijden. Lees hier hoe hij dat heeft ervaren. “Mijn eerste drie behandelingen bestonden uit massage dit omdat ik nog geen krachttraining mocht en kon doen i.v.m. genezing/pijn. Vervolgens negen behandelingen krachttraining op de David Spine toestellen. Met aanvang was er een krachtmeting en aan het einde…
“Na een ongeveer 40 jaar fanatiek hardlopen, kreeg ik vorig jaar juni last van mijn linker voet. Aanvankelijk werd gedacht aan hielspoor maar het bleek een peesplaatontsteking ofwel plantaire fasciitis te zijn. Oorzaak was lastig te achterhalen maar aan de behandeling ben ik snel begonnen; allereerst speciale inlegzooltjes van de podotherapeut en gevolgd door een…
De zon laat zich al regelmatig zien, de terrassen vullen zich alweer aardig, de fietsen worden uit de schuur gehaald en de dagen worden langer, dat kan maar 1 ding betekenen; de lente is begonnen! Ook zal op de laatste zondag van deze maand de zomertijd ingaan waardoor de dagen nog langer lijken! Om de…
Overbelastingsblessures van het onderbeen: Ongeveer de helft van de sportblessures zijn het gevolg van overbelasting. Van alle overbelastingsblessures is de helft in de benen: 20% onderbeen, 15% enkel en 15% voet. Risicofactoren op blessures aan het onderbeen: Er zijn verschillende redenen waardoor een overbelasting blessure aan het onderbeen kan ontstaan. Deze worden verdeeld in factoren…
In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd, artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden waardoor het in kwaliteit achteruit gaat, en het oppervlakte niet meer zo glad is maar onregelmatig. Door vervorming van het bot kunnen er knobbels ontstaan die er voor zorgen dat het gewricht vaak…
“De operatie was goed verlopen en ik mocht 3 dagen later weer naar huis. Ik kon al met krukken lopen en had weinig pijn. Een dag later kwam Ilse van Fysiotherapie Verzijden thuis langs om de eerste oefeningen op te starten. Allemaal een beetje eng, maar het ging goed. Vanaf de tweede week ben ik…
Iedereen heeft wel gehoord van de term “chronische” pijn. Het wordt regelmatig gebruikt in de volksmond, maar wat betekent het nou? De term chronische pijn zegt met name iets over de langdurigheid van de klachten. Wanneer mensen langer dan drie maanden pijn hebben wordt er gesproken over chronische pijn. De term geeft dus geen indicatie…
Bewegen is gezond dat weten we allemaal, maar hoeveel beweging heeft u nu echt nodig? RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stellen beweegrichtlijnen vast en meten vervolgens hoeveel Nederlanders voldoen aan deze beweegrichtlijnen. De meest recente data over bewegen en zitten vindt u op www.volksgezondheidenzorg.info De beweegrichtlijnen gaan over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is…
Na een jaar hadden de jongeren uit de interventiegroep een afname van 1,6 procent in vetmassa Op Fysioforum kwamen wij een interessant artikel tegen. Het gaat over het positieve effect van krachttraining op jongeren met overgewicht! Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een onderzoek verricht onder bijna zevenhonderd jongeren van negen middelbare scholen in Limburg.…
Dit komt vooral door bewustwording leefstijl en toename chronische aandoeningen! Goed nieuws voor ons fysiotherapeuten, want voor steeds meer aandoeningen wordt de toegevoegde waarde van fysiotherapie wetenschappelijk aangetoond. Dit komt enerzijds omdat er steeds meer mensen een chronische aandoening hebben en anderzijds omdat het merendeel van de bevolking bezig is met een gezonde leefstijl…
Iedereen heeft wel gehoord van de term “chronische” pijn. Het wordt regelmatig gebruikt in de volksmond, maar wat betekent het nou? De term chronische pijn zegt met name iets over de langdurigheid van de klachten. Wanneer mensen langer dan drie maanden pijn hebben wordt er gesproken over chronische pijn. De term geeft dus geen indicatie…
Na een periode van behandelen of revalideren voor je schouder is er nog steeds die ‘prangende’ vraag: ‘Wanneer mag ik weer gaan sporten?’ Met de (sport)fysiotherapeut heb je tijdens je revalidatie verschillende stappen doorlopen, de laatste stap is sport specifieke training en hoe kun je dit beter doen dan door je sport activiteiten weer op…
Shin splints (springschenen) Wat is het? Shin splints is een blessure die vooral veel voorkomt bij hardlopers, triathleten, sportinstructeurs en militairen. Het is een verzamelnaam voor verschillende blessures welke zich uiten in pijn ter hoogte van het scheenbeen (zie afbeelding). Tegenwoordig wordt ook steeds vaker de term MTSS, ofwel mediaal tibiaal stresssyndroom, gebruikt. De belangrijkste oorzaak van de pijnklachten zijn overmatige trekkrachten…
Uit onderzoek blijkt dat zeker twee miljoen mensen in Nederland last hebben van rug- of nekpijn. Vorig jaar waren er ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bekend bij de huisarts, blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Nooit eerder werd de grens van twee miljoen doorbroken. Vorig jaar waren er…
Heeft u COPD of kent u iemand met COPD? Lees dan dit bericht goed! Vanaf 1 januari 2019 wordt de oefentherapie namelijk vergoed vanaf de eerste behandeling. De minister heeft dit besloten vanwege de wetenschappelijke effectiviteit van revalidatie bij COPD. Voorheen Voorheen werd oefentherapie bij matig ernstige tot zeer ernstige COPD voor volwassenen pas…
Een operatie is iets waar niemand op zit te wachten, maar soms is het onvermijdelijk. Een operatie heeft grote invloed op het functioneren van uw lichaam. Bent u geopereerd aan uw nek, rug, heup, knie, enkel, schouder of elleboog? Dan zult u daarna waarschijnlijk moeten revalideren. Dit vraagt fysiek veel van u. Of het nu…
Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker: de foam roller. Ze zijn er in verschillende kleuren en afmetingen, maar wat is het nou precies en wat kun je ermee doen? Wat is het? Een foam roller is een stevige holle buis die bedekt is met een zachtere laag (foam), ze hebben vaak een lengte variërend van 30 centimeter tot 1 meter. Hierop zijn verschillende variaties ontstaan. Bijvoorbeeld een…
De nieuwe zorgverzekering polissen zijn vorige week allemaal bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogelijk om over te stappen van zorgverzekering voor 2019. Uit een berekening van Zorgwijzer blijkt dat de onderlinge verschillen tussen zorgverzekeringspolissen groter zijn dan dat ze ooit zijn geweest! Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering maar…
Heeft u last van een draaierig, zweverig of licht gevoel in uw hoofd, het idee dat u niet stevig op uw benen staat of gaat vallen… Duizeligheid kan een flinke impact op uw leven hebben. Er zijn grofweg drie soorten duizeligheid: draaiduizeligheid een licht gevoel in het hoofd bewegingsonzekerheid We zoomen in dit blog in…
Veel zitten tijdens het werk is niet bevorderlijk voor je gezondheid, dat is inmiddels wel duidelijk. Degene die dagelijks lang zitten hebben 2 keer zoveel kans op diabetes en 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Dit is gemeten bij 800.000 personen. Volgens een andere studie in het British Medical Journal kun je 2…
Fysiotherapie is bij een gescheurde meniscus vaak net zo effectief als een operatie, concludeert het Amsterdamse ziekenhuis OLVG na het uitvoeren van een onderzoek onder 300 patiënten. Het OLVG heeft samen met een achttal andere ziekenhuizen onderzoek gedaan naar de effecten van knieoperaties. Er worden per jaar zo’n 30.000 meniscusoperaties uitgevoerd. De grootste groep patiënten…
Reuma is een pijnlijke aandoening die wel 100 verschillende vormen kent. Reuma gaat gepaard met klachten bij het bewegen. Zo kunnen pijn en ontstekingen van gewrichten en/of pezen zorgen voor een afname van de beweeglijkheid van de gewrichten, de spierkracht en van het uithoudingsvermogen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten…
De vereniging van Scoliosepatiënten trekt aan de bel. Ieder jaar komen er circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Ouders, huisartsen en gymdocenten moeten volgens de vereniging alerter zijn op het herkennen van scoliose, een vergroeiing van de rug. Hierdoor kan de aandoening sneller worden ontdekt en een ingrijpende…
De vakantie is voorbij en ook de zon laat zich steeds minder vaak zien. Helaas. Kortom: de vakantiemodus kan dus weer uit! Heeft u tijdens uw vakantie moeite gehad om in beweging te blijven? Dan heeft u waarschijnlijk optimaal van uw vakantie kunnen genieten door lekker niks te doen. Nu is de vakantieperiode toch echt…
Drs. Lonneke van Berkel (vakreferent NPi en bewegingswetenschapper) heeft onderzoek gedaan naar het effect van trainen bij 65-plussers. Uit dit onderzoek blijkt dat trainen het valrisico verlaagt bij zelfstandig wonende ouderen, dat er minder valincidenten plaatsvinden door multifactoriële interventies en dat preventieve inname van vitamine D wordt afgeraden. Waarom? Dat leest u hieronder! Training De…
Op 12 september vindt Symposium ‘De Blessuretijd” plaats van FC Kruisband. Het symposium is geheel gewijd aan voorste kruisbandblessures. Dit is uw kans om het gesprek aan te gaan met kruisbandspecialisten en ervaringsdeskundigen van het hoogste niveau! Wart van Zoest, medisch manager TopSupport, is een van de sprekers op het symposium. Voor meer informatie…
In ons Rugcentrum in ‘s-Hertogenbosch zorgen we ervoor dat patiënten een op maat gemaakte behandeling krijgen. Onderdeel van de behandeling kan zijn het trainen volgens het David Spine concept. Deze manier van trainen is specifiek gericht op mensen met lage rugklachten. De David Spine apparatuur wordt met name in specialistische rugcentra gebruikt. De apparaten zijn…
Rugpijn. Een veel voorkomende klacht in onze fysiopraktijk waar verschillende behandelingen voor mogelijk zijn. De behandelingen kunnen u helpen om de klachten en pijn te verminderen en te werken aan herstel. Er zijn echter ook verschillende dingen die u buiten de fysiopraktijk kunt doen om zelf uw rugpijn te verminderen of verzachten. Wij geven u…
Handtherapie is een specialisatie binnen het vakgebied fysiotherapie waarbij de fysiotherapeut zich gespecialiseerd heeft op het diagnosticeren en behandelen van klachten aan de hand, pols of vingers. De klachten aan hand of pols kunnen op verschillende manieren ontstaan en kunnen verschillen van aard. Denk hierbij aan pijn en overbelasting van gewrichten, spieren of pezen, instabiliteit…
Revalideren kan soms best lastig zijn. Zeker omdat een revalidatie veel doorzettingsvermogen vraagt en soms net even anders loopt dan u in gedachten had. Hierbij komen niet alleen fysieke uitdagingen om de hoek kijken, maar worden we ook mentaal uitgedaagd. Positief blijven in ons revalidatietraject kan daardoor ook een grote opgave zijn. De volgende tips…
Het kiezen & vergelijken van zorgpolissen moet makkelijker! De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben onderzoek gedaan naar de verschillen tussen basispolissen in 2018. Uit het onderzoek komt naar voren dat (zorg)consumenten het enerzijds moeilijk vinden om een zorgpolis te kiezen en anderzijds het erg veel moeite kost om een…
Heeft u vaak stress? Ligt de werkdruk op uw werk erg hoog? Blijft u altijd maar doorgaan? Pas op dat u geen burn-out krijgt! Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Wist u dat zelfs 14 procent van de werknemers jaarlijks burn-out klachten melden? Ruim 5 procent zit voor een langere periode thuis (gemiddeld 242…
De temperaturen stijgen en het is erg warm buiten! Dit betekent: veel water drinken! Door deze temperaturen bent u geneigd om snel een flesje water leeg te drinken. Hoewel dit erg verleidelijk kan zijn en water natuurlijk goed is voor elk, is het niet verstandig om in een keer heel veel water te drinken. Waarom…
Een verkeerde beweging, een ongelukje, een sportblessure, een stijve nek door het te lang aannemen van een verkeerde of dezelfde houding… In ons vorige artikel heeft u kunnen lezen hoe de anamnese, het lichamelijk onderzoek en het advies er bij FMC Verzijden – Fysiotherapie Boxtel / Fysiotherapie Schijndel / Fysiotherapie ‘s-Hertogenbosch uit ziet. Wanneer u…
Een verkeerde beweging, een ongelukje, een sportblessure, een stijve nek door het te lang aannemen van een verkeerde of dezelfde houding… Dit zijn allemaal voorbeelden waardoor u op de behandeltafel van Fysiotherapie Boxtel, Fysiotherapie Schijndel, Fysiotherapie ‘s-Hertogenbosch – FMC Verzijden terecht kunt komen. Ieder jaar bezoekt gemiddeld 1 op de vijf mensen een fysiotherapeut. U…
Nu met de start van de Vestingloop volgende week in Den Bosch, zul je net zien dat je ineens last hebt van je achillespees! Deze blessure is één van de meest voorkomende blessures van het onderbeen en ontstaat bijna altijd als gevolg van overbelasting. Dus zorg voor een goede opbouw van je training en doe…
Hardlopen is één van de meest populaire sporten van Nederland. Voor velen is de start van het voorjaar ook de start van het hardloopseizoen. Wij zien echter veel mensen die een bezoek brengen aan de fysiotherapeut als gevolg van een hardloopblessure. Wanneer je net bent begonnen met hardlopen geldt de volgende regel: bouw het rustig…
Vind je het moeilijk om fit te blijven en jezelf te concentreren op je werk? Logisch dat je na een tijdje in een dip belandt. Is je concentratie na een paar koppen koffie nog steeds ver te zoeken? Wij hebben verschillende tips voor je op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat jij op je…
Vaak zie je bij sporters die veel werpen, zoals bijvoorbeeld bij handbal het geval is, dat zij schouderpijn kunnen ontwikkelen. Het begint vaak met een zeurende pijn/spierpijn aan de schouder. Ondertussen gaat de sporter gewoon door met sporten en worden de pijnklachten langzaam erger. Vaak zie je dan dat er al langere tijd een bewegingsbeperking…
FMC Verzijden is een innovatieve fysiotherapiepraktijk waar patiëntgericht kwalitatief hoogwaardige zorg wordt geleverd met vestigingen in Boxtel, ’s-Hertogenbosch en Schijndel. In de praktijk werken 16 fysiotherapeuten met diverse specialisaties. Voor de vestiging in ’s-Hertogenbosch zijn wij op zoek naar een representatieve klantvriendelijke baliemedewerk(st)er die het eerste aanspreekpunt is voor patiënten, zowel telefonisch als aan de…
COPD is een afkorting van het Engelse: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longziekte.) Het is een verzamelnaam van chronische longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem. Chronisch houdt in dat het momenteel nog niet mogelijk is om mensen van COPD te genezen. Er ontstaan kleine ontstekingen in de longen die ervoor zorgen dat longblaasjes onherstelbaar…
In vorige blogs over hardloopblessures is al bekend geworden dat hardlopen een sport is waar veel blessures voorkomen. In deze blog zal de hamstringblessure worden toegelicht. Welke hamstringblessures komen vaak voor bij hardlopers? De hamstring bestaat uit drie grote spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. Deze spieren lopen van de zitbeenknobbel tot de knieholte.…
Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega! Ben jij die fysiotherapeut die klantgericht, resultaatgericht, innoverend, flexibel, proactief en een echte teamplayer is, zijn wij wellicht op zoek naar jou! Het betreft een vacature voor 32-40 uur per week. FMC Verzijden is een innovatieve fysiotherapiepraktijk met 3 locaties (Boxtel, ‘s-Hertogenbosch en Schijndel) waar patiëntgericht, kwalitatief…
Ben jij die fysiotherapeut met de specialisatie manueel of zit je in je laatste jaar van deze specialisatie lees dan vooral verder! Wij zijn op zoek naar een fysiotherapeut die klantgericht, resultaatgericht, innoverend, flexibel, proactief en een echte teamplayer is. Herken jij je in deze punten, dan nodigen we je van harte uit om te…
Bewegen is een breed begrip. Wat verstaat u onder bewegen? Een stukje lopen? Een uur doorbrengen in de sportschool? Naar uw werk fietsen? De trap oplopen? Voor iedereen betekent ‘bewegen’ iets anders, maar dit betekent niet dat het voor de een minder belangrijk is dan de ander. Beweging is namelijk goed voor iedereen! De…
Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden wat met kraakbeen is bedekt. Het kraakbeen absorbeert schokken en zorgt dat u uw gewrichten soepel kunt bewegen. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen steeds dunner en neemt de kwaliteit ervan af door slijtage. Ook de vloeistof in…
Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, tablet of een ander mobiel apparaat waar meerdere keren per dag gebruik van wordt gemaakt. Het voordeel: we zijn meer verbonden met elkaar, maar dit heeft ook grote gevolgen voor uw lichaam! U neemt tijdens het appen, sms’en, surfen op internet en social media een gebogen houding aan en dit…
Wist u dat ruim 3 miljoen mensen in Nederland gebruik maken van fysiotherapie? Wanneer maakt u er gebruik van? Na een operatie, ongeval of na het oplopen van een blessure? Heeft u nog nooit gebruik gemaakt van onze diensten omdat u niet weet met welke klachten en voor welke doeleinden u bij ons terecht kunt?…
Er zijn grofweg drie soorten duizeligheid, namelijk draaiduizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en bewegingsonzekerheid. De symptomen Draaiduizeligheid is een heftig gevoel van duizeligheid waarbij het gevoel ontstaat dat de hele wereld heftig om u heen draait of dat u uzelf zeer draaierig voelt. Draaiduizeligheid gaat vaak samen met misselijkheid, braken, een angstig…
Het nieuwe jaar is gestart met een uitbreiding in het basispakket van de zorgverzekering. Fysiotherapie bij artrose werd al vergoed uit de aanvullende verzekering. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen nu sinds 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met fysio- en oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Wist u dat ruim 3…
Het wintersportseizoen is in volle gang! Ga jij ook de sneeuw opzoeken of ben je al geweest? Misschien twijfel je omdat je nog steeds last hebt van een oude blessure of omdat je juist bang bent om een blessure op te lopen… FMC Verzijden helpt je graag om het meeste uit jouw wintersportvakantie te halen!…
De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer op de helft en wij zijn erg benieuwd hoe het staat met uw goede voornemens. Bent u bijvoorbeeld gestopt met roken? Wilt u afvallen of wilt u gezonder leven? Wij hebben verschillende tips voor u opgesteld die u hierbij kunnen helpen. Hieronder vindt u vijf tips…
Zorgverzekeraars bezuinigen in 2018 flink op dekking fysiotherapie. Heeft u een aanvullende zorgverzekering gekozen vanwege de dekking voor fysiotherapie? Let dan op in 2018 verandert er veel met betrekking tot de dekking voor fysiotherapie. Zorg dat u niet voor een onaangename verrassing komt te staan. Verdiep u goed in de veranderingen. Dit is het moment…
Enkel algemene anatomie, veelvoorkomende blessures De enkel verbindt het onderbeen met de voet. Het bestaat uit twee gewrichten, het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht. Daarnaast bestaat het uit veel banden die zorgen voor de (passieve) stabiliteit en de spieren die er op hun beurt weer voor zorgen dat je je enkel kunt bewegen en…
Schouderinstabiliteit is een schouderklacht welke veroorzaakt kan worden door een trauma (bijv. een val op de schouder) of door een (aangeboren) hypermobiliteit. Men heeft dan last van een erg soepel bewegend gewricht waarbij de schouder (regelmatig) volledig of gedeeltelijk uit de kom kan gaan. Het volledig uit de kom gaan van het schoudergewricht noemt men…
Waarom is de preventie van knieblessures zo belangrijk? En welke preventieprogramma’s zijn er om blessures te voorkomen? Eerst een aantal feiten: Knieblessures waren de meest voorkomende sportblessures in 2012 (ref 1) Knieblessures hadden daarnaast ook de hoogste prevalentie, wat duidt op langdurige hinder (ref 1) Vele studies tonen aan dat meisjes in de leeftijd van…
De knieblessure is één van de meest voorkomende blessures die voorkomt aan de onderste lichaamshelft (29%). Maar welke knieblessures komen nu specifiek voor bij hardlopers? De meeste mensen wellicht wel eens van de “lopersknie” gehoord. Maar wat is dat nu eigenlijk? De lopersknie is een blessure gelokaliseerd aan de buitenzijde van de knie waarbij een…